In mijn cultuur (de Hindoestaanse) wordt er veel waarde gehecht aan de omgeving. Sociale druk speelt een grote rol. Er wordt vaak gedacht: “Wat zullen mensen zeggen”? Waarover? Over van alles. Bij een belangrijke stap zul je vaak dit bekend zinnetje aanhoren van bijvoorbeeld je ouders of na verloop van tijd ga je er zelf over nadenken. Veel Hindoestanen zullen dit herkennen. Het wat-zullen-mensen-zeggen (wzmz) syndroom heb ik nu echt losgelaten. Het boeit mij simpelweg niet.

Als er iets “ergs” gebeurt in de familie, wordt er soms meer waarde gehecht aan wat de omgeving ervan vindt, dan om daadwerkelijk na te gaan hoe “erg” iets is. Laten we eerlijk zijn. Wat is nou het ergste dat er kan gebeuren? Men vindt je niet meer aardig, je krijgt geen likes meer op Facebook, je krijgt geen talloze uitnodigingen meer voor bruiloften. So what?  De film over Pacmen op aarde, wordt nog steeds uitgebracht. De wereld vergaat niet.

Alsnog zul je als Hindoestaan vaak horen: manai ka boli (=wat zullen mensen zeggen in het Sarnami).

Voorbeelden uit India

In India is het wzmz-syndroom nog vele malen erger dan hier in Nederland. Daar is het bijvoorbeeld not done om te scheiden, om niet te trouwen als meisje zijnde, of om samen te wonen voor het huwelijk. De familie van degenen die met deze voorbeelden te maken krijgt, lijdt dan aan gezichtsverlies en kunnen zich vaak nergens meer vertonen. Of de ouders moeten nog vele jaren aanhoren wat hun zoon of dochter wel niet verkeerd heeft gedaan. Dit zijn enkele voorbeelden uit India…

Vreselijk, want je hebt het recht niet om te oordelen over het leven van een ander. Je hoort je alleen bezig te houden met het geluk van een ander. Als je niet blij kunt zijn voor iemand, hoef je ook niet alles op alles te zetten om zijn of haar leven tot een hel te maken. Dat is niet het middel om vrede en respect voor de medemens bereiken.

Waar komt het vandaan?

Ik vraag me vaak af waar deze gedachte vandaan komt. Onze ouders hebben het waarschijnlijk gewoon aangeleerd en overgenomen van hun ouders. Maar waar komt het dan echt vandaan?

De Hindoestaanse gemeenschap is van oorsprong gericht op familie en het zorgen voor elkaar. Als een familielid iets overkomt, wat niet bekend voorkomt binnen de familie (bijvoorbeeld samenwonen voor het trouwen), dan activeert de familie het beschermingsmechanisme. Ze doen er alles voor om de familie te beschermen.

Dit specifiek geval klinkt gek in de westerse oren. Samenwonen voor het huwelijk. Dat is toch volkomen normaal? Ja, hier wel. Maar dit geldt niet overal. Wat onbekend is, is vaak eng. En vooral als de meerderheid dit onbekende niet steunt en zich er juist tegen verzet. Je moet dan wel stevig in je schoenen staan om je tegen de meerderheid te verzetten en je staande te houden.

Dit is slechts een simpele theorie van mij. De “echte” reden ken ik niet.

Hoe kom je er van af?

In Nederland is het makkelijker om je eigen mening te vormen. Dit wordt vaak ook ondersteund door de omgeving. Maak hier dan ook gebruik van. Je hebt je eigen normen en waarden (en niet te vergeten, hersenen). Oordeel niet klakkeloos over het leven van een ander en laat anderen niet oordelen over jou. Het is beter om je te richten op je eigen leven met alle perikelen van dien, dan op dat van een ander. Als je je hier niet op concentreert, kan je ook afstappen van de gedachte om constant te bedenken wat een ander zal zeggen over jou in een bepaalde situatie.

Bovendien, waar haalt iemand de tijd vandaan om zich negatief te ontfermen over een ander? Ga liever gewoon Instagrammen. Een leuke post bedenken kost mij soms best wat tijd.

Mijn boodschap is dan ook; houd je niet bezig met wat anderen zullen zeggen of denken. Jij weet op basis waarvan je je beslissing neemt. Het is fijn als je omgeving of naasten je steunen en zo niet, met goede argumenten kom je er wel!

Meer weten over dit onderwerp, praat eens met de Hindoestanen om je heen. Ik denk dat dit een zeer herkenbaar onderwerp is.

Over de auteur

Shalini, mede-oprichtster van hisorher.nl, oftewel Her is: gek op eten, films, social media, de betekenis van het leven en gezelligheid. Reizen ziet ze als haar luxe hobby. Bloggen is haar manier van het uitdrukken van de kleine dingen uit het dagelijks leven.

Gerelateerde berichten

7 reacties

 1. Ranuska

  Zeker herkenbaar. Denk maar aan waarom jonge stelletjes zo snel trouwen. Dat samenwonen, omdat ze bang zijn dat hun dochter ‘gebruikt’ wordt en later ‘weggegooid’, tab manai ka boli? Daarom moeten ze maar snel gaan trouwen. En scheiden kan toch niet… En als dat gebeurd, ligt het aan haar. What about misbruik? Niet naar de politie gaan, want manai ka boli? En zo nog meer. Great topic

  Beantwoorden
  • Shalini

   Hoi Ranuska,
   Jij herkent het! Had ik wel verwacht:-) ik denk dat de komende generaties hier hopelijk een eind aan kunnen maken. Natuurlijk mag je waarde hechten aan familie en je omgeving. Maar als jij goed zit, is dat ook belangrijk.

   Overigens, bedankt voor het volgen van onze blogs! En dat je ook je eigen visie met ons deelt!

   Groetjes, Shalini

   Beantwoorden
   • Ranuska

    Ja natuurlijk! Graag gedaan hoor. Het zijn ook leuke topics.

    En ja, mijn kindjes zullen niet zo opgevoed worden, want mijn man kan het sowieso niet schelen qat anderen vinden. Daarbij, het leven is te kort en (gaan we even vanuit) je leeft maar een keer. Als je dit leven wil verspillen om anderen te plezieren en te leven zoals zij dat willen, kan je daar best ongelukkig van worden. Natuurlijk is het niet de bedoeling om helemaal te leven zoals je wil en je eigen wil alsmaar door te voeren. Beetje respect wederzijds tussen ouders en kind kan geen kwaad. Maar kind en de gemeenschap is niet te doen.

    Goed bezig.

    Groetjes,

    Ranuska.

  • Anoniem

   manai lok ka bolie,,,haHAHA,BEST GRAPPIG TEGENWOORDIG!!
   ACH,,IK BEMOEI NIET EN LEEF MIJN LEVEN ZOALS IK DIE HET BESTE VINDT!
   TUURLIJK GAAT HET BIJ DE MEIDEN VOORAL OM DE TROTS BINNEN DE HINDUSTAANSE CULTUUR EN GEMEENSCHAP!!ACH JA ,,MANAI LOK KA BOLIE TEGENWOORDIG,,

   Beantwoorden
 2. Shalini

  Ik sluit me helemaal bij jou aan Ranuska! Hopelijk inspireer jij anderen hier ook mee.
  Pluk de dag en zet deze levenswijze voort 🙂
  Groetjes!

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.