Van de week was ik op E-Day van Emerce in Amsterdam. Een dag vol inspiratie en interessante presentaties. Wat me toch het meest is bijgebleven, is de live chip implantatie. Bij een man uit het publiek werd live on stage een RFID chip in zijn hand geïmplanteerd. De chip was net iets groter dan een rijstkorrel en werd via een spuit ingebracht.

Chip implantatie specialist

Het kon ook niet anders dan dat een Amerikaan met dit gekke idee is gekomen. Om precies te zijn, Amal Graafstra. Hij is een zogenaamde Biohacker. Een Biohacker implanteert techniek in het lichaam om je te upgraden. Zo verkoopt Amal Graafstra zogenaamde doe-het-zelf kits voor $ 40,- en dan kan je zelf een chip implanteren. Zelf heeft hij er ook een aantal in zijn hand zitten. Daarmee opent hij tot nu toe zijn huis en zijn auto.

Alles voor het gemak

Graafstra vergelijkt het wel met een pacemaker, dat zit ook zo’n 10 jaar in je lichaam. Hij vindt bovendien dat wearables (bijv. hartslagmeter of een stappenteller) te lastig zijn en je vergeet ze. Wearables kan je inderdaad vergeten, maar om dan een chip in je lichaam te implanteren is wel heel ver gezocht. Is iets onthouden tegenwoordig ook te veel gevraagd? Bovendien vind ik de vergelijking met een pacemaker vergezocht. Eens, het kan zo’n 10 jaar in je lichaam zitten en het verlengt je leven. Maar je gebruikt een pacemaker omdat je ziek bent, je hart functioneert niet meer goed.

Zo’n RFID chip gebruik je omdat je lui bent. Het is niet dat implanteren de enige manier is. Zulke technieken zitten tegenwoordig in bijna elke smartphone en laat dat nou het apparaat zijn dat niemand ooit vergeet. En mocht je hem ooit vergeten, dan gaan 9 van 10 mensen terug om zijn/haar smartphone te halen. Ik kan me dus ook echt niet voorstellen dat je aan chip implantatie zou willen doen.

Hopelijk is het een hype

Na het event heb ik dit fenomeen gegoogled. Dit blijkt namelijk niet het 1e event te zijn waar een chip implantatie heeft plaatsgevonden. In maart van dit jaar is er al een ander event geweest en daar zijn 10 mensen voorzien van een chip. Deze 10 worden getracked en komen eens in de zoveel tijd bij elkaar om nieuwe features uit te proberen. Ik hoop alleen maar dat dit een hype is en dat niet iedereen het gaat doen.

Zou jij vrijwillig aan chip implantatie doen?

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.