Het is al een tijdje lastig om een vast contract te bemachtigen. De meeste werknemers zitten dan ook regelmatig onvrijwillig op de schopstoel. Geen fijne plek om je te bevinden, maar er is geen andere optie. Naast deze groep werknemers zijn er ook mensen die niet op de schopstoel zitten, maar die wel uit zichzelf willen bewegen. Dat zijn de werknemers die vrijwillig op de schopstoel plaatsnemen.

Vast contract en de gevaren

Veel mensen zouden er alles voor geven om een vast contract te krijgen. Een vast contract is echter ook niet alles. Je hebt in zekere zin baanzekerheid, maar een van de gevaren is dat je zelf geen moeite meer doet om meer uit jezelf te halen als je dat niet meer in je huidige functie kunt doen. (Als je een vast contract hebt en je hebt wel werkplezier en voldoende ontwikkelingsmogelijkheden, dan snap ik dat je geen directe aanleidingen hebt om op zoek te gaan naar iets anders.)

Je roest vast en ziet geen uitweg meer. Omdat je al een tijdje bent blijven hangen en je niet weg hoeft van de werkgever, voel je niet per se de noodzaak om uit jezelf op zoek te gaan naar iets anders. Je moet ten slotte ook je rekeningen betalen, dus waarom zou je deze vastigheid riskeren?

Wel om deze redenen

Voor de niet-risico nemers onder ons is het veel veiliger om niet uit jezelf je vaste contract op het spel te zetten. Ik pleit er toch voor dat je wel om deze redenen kritischer moet leren kijken naar je vastigheid.

Zet jezelf voorop

Als je een vast contract hebt en je ervaart geen werkplezier meer, dan adviseer ik je toch om jezelf voorop te zetten. Jij raakt gefrustreerd en geïrriteerd, jij krijgt en geeft geen energie meer. Je zorgt niet goed voor jezelf door jezelf niet voorop te zetten. Niemand anders gaat dit oplossen en deze gevoelens gaan niet vanzelf weg.

Haal meer uit jezelf

Door vrijwillig te mobiliseren stimuleer je je eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je probeert meer uit jezelf te halen en leert kanten van jezelf kennen waarvan je eerder misschien niets wist dat je die had. Er is meer in het leven dan die vastheid die je hebt gecreëerd. Je kunt meer uit jezelf en het leven halen door ook andere gebieden te bekijken en door lef te tonen om een andere stap te zetten.

Alles komt altijd goed

Het is ook een win-win situatie voor jezelf en de werkgever. Als jij geen energie meer krijgt, hebben anderen weinig aan je. Je omgeving merkt het op en wellicht heeft dit consequenties voor je eigen prestaties, maar ook voor teamprestaties. De werkgever heeft op deze manier ook weinig aan je en kan je op een gegeven moment ook niet meer tevreden stellen. Dus dat schiet ook niet op. Je moet het zo zien, alles komt altijd goed. Misschien niet nu, misschien niet morgen, maar ooit komt alles goed. Je weet het alleen niet als je het niet probeert.

Samenvattend

Een vast contract is geweldig en velen onder ons zouden dit voor geen goud willen afstaan. Een gevaar is echter dat men aan zichzelf voorbij kan gaan door alleen waarde te hechten aan deze vastigheid en niet meer aan de eigen gevoelens.

Over de auteur

Shalini, mede-oprichtster van hisorher.nl, oftewel Her is: gek op eten, films, social media, de betekenis van het leven en gezelligheid. Reizen ziet ze als haar luxe hobby. Bloggen is haar manier van het uitdrukken van de kleine dingen uit het dagelijks leven.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.