Laatst kon ik niet in slaap vallen. Ik pak dan meestal mijn mobieltje erbij en ga dan op Facebook surfen. Mijn oog viel op een discussie over vluchtelingen. De comments die ik vervolgens las waren zo pijnlijk! Er zijn dus mensen in Nederland die zoveel haat hebben voor vluchtelingen. Hoe kan dat? We zijn allemaal mensen! Ik kan er niet meer omheen en moet hier aandacht voor vragen via dit platform.

In de media wordt alleen een kant van het verhaal belicht. Je hoort ook steeds meer over vluchtelingen in de negatieve zin van het woord. Natuurlijk zijn onder de vluchtelingen ook herrieschoppers. Dat is toch logisch? In een random woonwijk in Nederland zijn toch ook niet alle inwoners braaf? Er zijn toch uitschieters die zich niet kunnen gedragen? Waarom is dit dan zo anders als het om vluchtelingen gaat?

Wat zou jij doen?

Mensen vergeten volgens mij het belangrijkste: de vluchtelingen zijn niet op vakantie. Ze riskeren hun levens  en dat van hun kinderen op te kleine bootjes voor niets, ze lopen niet voor niets door Oost-Europa, ze laten niet hun thuisland achter voor niets! Ze vluchten, omdat ze geen andere keus hebben. Wat zou jij doen? Dat is een vraag die ik graag wil voorleggen aan de mensen die anti-vluchtelingen uitspraken doen.

In Nederland gaat alles momenteel goed. Mensen leiden grotendeels een goed leven en hebben het best goed voor elkaar. Er zijn hier mogelijkheden. Maar wat nou als dat ineens wegvalt? Wat nou als wij uit Nederland moeten vluchten? Willen we dan naar een beter land vluchten en willen we daar welkom worden geheten? Ik zou zeggen van wel. Mensen vergeten dat hen dit ook kan overkomen, verplaats je eens in de schoenen van een vluchteling. Niets is voor eeuwig.

Vol is vol voor vluchtelingen

Je hoort steeds meer: “vol is vol”. Iedereen is bezorgd om de eigen status, bezorgd dat de vluchtelingen hun huis, hun eten en hun geld afpakken. Het is vanzelfsprekend dat iedereen eerst aan zichzelf denkt in zulke tijden, dat is de overlevingsdrang van de mens. Het is echter egoïstisch als je hier niet boven kan staan en je land niet kan delen met mensen die niet meer terug kunnen naar hun eigen land. Verzet je liever tegen mensen die ten onrechte van een uitkering genieten, terwijl ze gewoon in staat zijn om te werken.

Haat

Gister hoorde ik op Editie NL dat in heel Nederland demonstraties plaatsvinden tegen vluchtelingen en dat allerlei burgemeesters die de stroom aan vluchtelingen goedkeuren, met hun leven worden bedreigd. Zelfs hun kinderen worden niet gespaard. Is er dan zoveel haat in dit land?

Worden allochtonen over het algemeen dan ook eigenlijk gehaat? Ben ik als allochtoon dan ook niet welkom in dit land? In dit land ben ik geboren, heb ik gestudeerd, lever ik een bijdrage aan de samenleving. Moet ik dan ook terug naar het land waar mijn wortels liggen?

Mijn boodschap is: deze aarde is van ons allemaal, het is niemand zijn of haar eigendom. Als we elkaar helpen met liefde en vrede, dan zou de wereld er stukken mooier uitzien dan dat het er nu uitziet. En wie is hier verantwoordelijk voor? Wij mensen…

Over de auteur

Shalini, mede-oprichtster van hisorher.nl, oftewel Her is: gek op eten, films, social media, de betekenis van het leven en gezelligheid. Reizen ziet ze als haar luxe hobby. Bloggen is haar manier van het uitdrukken van de kleine dingen uit het dagelijks leven.

Gerelateerde berichten

3 reacties

 1. Pablo

  Ik heb dit stuk gelezen en heb er een dubbel gevoel bij, ik denk vooral dat dit artikel is geschreven met een onderbuik gevoel wat overigens best te begrijpen is. Laat ik allereerst vermelden dat mijn dagelijkse werkzaamheden alles met vluchtelingen te maken heeft. Allereerst moet ik het met je eens zijn dat vluchtelingen hier niet voor de fun komen en daadwerkelijk een veilig onderkomen zoeken voor hun zelf, partner en kinderen, Ik ben ervan overtuigd dat het overgrote deel van Nederland deze mensen meer dan een warm welkom toe wensen. Het probleem zit hem meer in het gevoel hebben dat niet alle vluchtelingen daadwerkelijk echt een vluchteling is. En dat wringt natuurlijk, het idee hebben dat er daadwerkelijk mensen zijn die willen meeliften en misbruik maken van de situatie, volgens mij noemt men deze groep “gelukszoekers”. Zoals ik al eerder vermelde heb ik met deze groepen vluchtelingen van doen in mijn dagelijkse werkzaamheden, ik zie dan de enorme leed , die kindjes , vrouwen en mannen die er alles aan proberen te doen om hun gezin op elk moment van de dag ze een warm gevoel te geven. Je kunt duidelijk zien dat ze idd uit een gebied komen waar oorlog heerst. Helaas zie je dan ook mensen ertussen zitten die dus uit een stabiel land komen, en hoe ik dat zie…. nou elke vluchteling moet zich inschrijven en dat kan alleen als je een documentatie hebt, dus paspoort , ID kaart , rijbewijs ga zo maar door, wat mij dan enorm opvalt is dat er mensen zijn uit Kosovo , Albanie, en Mongolie!!! Dit zijn landen waar geen oorlog heerst, en zeg maar de status hebben van een stabiel land. Van de 10 die mij passeren zijn er 4 gemiddeld die dus uit zo een stabiel land vandaan komen. Nu zal je je afvragen maar waarom willen deze mensen nou hier naar toe komen als het zo stabiel is……… Ik zal dat kort uitleggen. Nederland, Duitsland en Zweden hebben een financiële terugkeer regeling voor mensen die hier ooit asiel hebben aangevraagd maar na jaren procederen geen asiel hebben gekregen om wat voor redenen dan ook , ze kunnen dan met dat geld weer een soort van bestaan opbouwen in land van herkomst, dit is natuurlijk iets goeds waar ook meteen een nadeel aan vast gaat kleven………… het heeft namelijk een aanzuigende werking. Het is dus bekend in land van herkomst dat deze regelingen er zijn in deze landen. Normaal gesproken is het best lastig om voor mensen buiten de Europese Unie zomaar in deze landen te komen ivm de visum plicht, maar door de enorme toestroom vanuit Syrie naar Turkije zien ze een kans, er is een opening, vooral omdat de economie draait om toerisme is de Turkse visum picht vrij soft, kortom makkelijk te betreden. Nu ga ik naar die klagende Nederlanders die massaal protesteren……….. Ik vind het net als u treurig dat dit gebeurt, maar ergens snap ik deze groep mensen ook wel, waarom…….. hoe je het gaat plaatsen, draaien of gaat neerzetten economisch gezien ga je dit voelen ….. en dan heb ik het niet over baantjes afpakken of wat dan ook, maar dit moet bekostigd worden en je raad het al…. het zijn de mensen die al weten dat hun de dupe zijn , waar de middenklassers en laagopgeleiden al jaren zijn gekort en met de jaren al minder uit kunnen geven zal er ergens weer een eigen risico worden aan geplakt of verhoogd worden om dit te bekostigen. En dat is heel moeilijk te verkroppen als je weet dat er een hoop mee lifters zijn die Nederland via deze weg binnen kunnen komen en asiel kunnen aanvragen, want dat is een internationaal recht… je mag en kunt uit welk land je ook komt overal in de wereld asiel aanvragen zodra je in het land bent waar je bent. Het is allemaal erg lastig maar hoop hier mee wel een klein beetje te verduidelijken hoe zoiets nou in werk gaat, en dat het niet allemaal daadwerkelijk vluchtelingen zijn en dat er dus ook een groep is dat hier komt en misbruik maakt van de financiële mogelijkheden die landen als Nederland , Duitsland en Zweden te bieden hebben.

  Beantwoorden
  • Shalini

   Bedankt voor je reactie! Je geeft ons hiermee een bredere kijk. Ik begrijp waar je het over hebt en vanaf dat punt kan ik dan de reactie van een bepaalde groep Nederlanders begrijpen. Ik begrijp echter niet waarom zij zo ver gaan met hun uitspraken en acties. Maar misschien moet ik dat ook niet willen begrijpen.

   Beantwoorden
   • Pablo

    Ik denk als je het idee hebt dat er nooit naar je geluisterd word dat je uit automatisme harder gaat schreeuwen. Ik denk dat het een reactie van de mens in het algemeen is. Ik vermoed dat hetzelfde is met de mensen waar jij en ik het over hebben. Over het algemeen in slechte tijden is een minderheid in een land altijd de zondebok!! Ongeacht in welk land dat ook is. 🙁

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.