Op het Coffee Festival kwam ik het al tegen en ik heb een hoop meegenomen uit Sri Lanka, ik heb het dan over thee. Om precies te zijn Ceylon thee. Ceylon is de naam van Sri Lanka voor de onafhankelijkheid van het land (voor 1972). Thee komt van oorsprong niet uit Sri Lanka, maar uit China. De Engelsen haalden het uit China en verbouwden het in Ceylon in de 18e eeuw. Vanaf dat moment is Ceylon thee ontstaan.

 

Wat is Ceylon thee?

Simpel gezegd is het thee verbouwd in Sri Lanka. Het smaakt totaal anders dan de thee die wij normaal drinken. Het heeft een authentieke smaak met een vleugje citrus. De zwarte thee is de meest bekende variant, die is ook verkrijgbaar in Nederland. Maar er zijn nog drie andere varianten, namelijk witte, groene en oolong thee. Witte en groene thee had ik wel van gehoord, maar oolong thee? Daar moest ik me meer in verdiepen.

 

Thee soorten uit Sri lanka

De naam van een theesoort staat voor het stadium dat het theeblaadje zich bevindt wanneer het wordt geplukt. Wit, groen, oolong en zwart is de volgorde van jong naar oud. Witte thee zijn de jonge theeknoppen en deze thee is niet geoxideerd (er is nog geen zuurstof bijgekomen). Groene thee zijn al, zoals de naam al zegt, groene blaadjes die niet geoxideerd zijn. Oolong thee is half geoxideerd en zit daardoor tussen groene en zwarte thee in. Deze variant bevat dan ook een beetje cafeïne. Als laatste heb je dan nog de zwarte thee die volledig is geoxideerd en daardoor ook de meeste cafeïne bevat. Zo, dat was het lesje in thee.

 

Wij bepalen onze thee keuze

Door de supermarkten in Nederland en de grote thee merken (bijv. Pickwick & Lipton) kennen maar weinig mensen echt kwalitatief goede thee. De supermarkten drukken de prijzen en de merken gaan daar in mee. Ze leveren geen volledige thee bladeren maar stoppen snippers in een zakje. Dit is de enige manier om de prijs te drukken. De Keuringsdienst van waarde had er zelfs een aflevering over.

 

Vergelijk deze twee maar met elkaar. Beide zwarte thee, links uit een zakje en rechts losse Ceylon thee

Pickwick thee | His or HerThee keuze Ceylon thee bladeren | His or Her

De schuld kan je niet volledig afschuiven op de supermarkten en de thee merken. Je bepaalt zelf wat je koopt en er zijn ook genoeg thee speciaal zaken waar je wel kwalitatief goede thee kunt halen. De vraag is: wil je 10 kopjes theesnippers op een dag drinken of betaal je wat meer en drink je het gewoon minder vaak?

Na het drinken van de Ceylon thee weet ik wel voor welke optie ik ga. Willen jullie het ook een keer proberen? Misschien kan ik jullie daar binnenkort aan helpen…

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.