Het trouwseizoen is aangebroken. Enkele weken geleden werd het seizoen afgetrapt door koppel K&D. De komende weken hebben we nog drie uitnodigingen openstaan. Het wordt weer een echt feestje met alles erop en eraan. In deze blog sta ik stil bij enkele ingrediënten voor een Big Fat Indian Wedding (BFIW).

Traditionele uitnodigingen

Bij een traditioneel Hindoestaans huwelijk, horen traditionele uitnodigingen. Veelal komt de kaft uit India. Op de meeste kaarten wordt een God afgebeeld of een Hindoeïstisch teken. Daarnaast worden er mooie en felle kleuren gebruikt. Binnen wordt een mooie tekst geciteerd, soms afkomstig uit een soundtrack van een Bollywoodfilm en soms is het een gedichtje dat in het teken staat van het huwelijk.

De nabije familie krijgt de uitnodiging persoonlijk uitgereikt. De mensen die iets verder van je afstaan, ontvangen het via de post (hier gaan veel postzegels aan op, vanwege het gewicht :-)). De volgende vraag is dan ook: “wie krijgt een uitnodiging?”

Genodigden

Bij een typische BFIW wordt de hele familie uitgenodigd! Ook vage kennissen of bij wijze van de familie van de oom van je schoonzus. Kortom iedereen met wie jij of je ouders/familie ooit een woord mee hebben uitgewisseld! Dat kan wel heel gezellig zijn, maar heb je wel een band met al deze mensen? Koester je dat wel of juist niet? Sommigen kiezen ervoor om juist een select gezelschap uit te nodigen. Alleen de nabije familie, vrienden en kennissen. De mensen die je echt erbij wilt hebben op je grote dag. Begrijp echter ook dat het traditie is om de hele familie uit te nodigen. Iemand kan zich gauw gepasseerd voelen.

Wedding outfit

Het allerleukste en misschien ook wel lastigste, wat doe je aan? Als je in het normale leven al klaagt dat je niks hebt om aan te doen, ondanks dat je kast uitpuilt, wat gebeurt er dan met je als je aan het shoppen bent voor je bruiloft? Ik wil het niet weten.

Veel bruidsparen reizen af naar India, Dubai of Engeland, omdat de traditionele Indiase kleding daar goedkoper en mooier is vergeleken met in Nederland. Het gedeelte dat het goedkoper is begrijp ik volledig. Alleen, als je al het moois ziet, dan kan je toch helemaal niet kiezen? Hoe weet je dan wat jouw outfit wordt? Is het net als say yes to the dress van TLC? Dat je op een gegeven moment het stemmetje in je hoofd hoort dat zegt: “dit is het!”

Locatie

In Nederland vinden de meeste huwelijken binnen plaats. Natuurlijk vanwege het weer. In Suriname en in India vinden de huwelijken voornamelijk buiten plaats. Hier in Nederland moet je dus op zoek gaan naar een zaal. Van buiten heeft zo’n een zaal totaal geen sfeer. Je moet je magie dus binnenin laten werken. Of je moet kiezen voor een destination wedding :-).

Invulling van de avond

Hoe ziet je dag (in het geval van een BFIW, spreken we van dagen) er dan verder uit? Huur je een muziekbandje of DJ? Of ken je iemand die zelf muziek speelt? Ik ben nog geen Hindoestaans huwelijk tegengekomen waar er geen muziek wordt gespeeld, dat is dus klaarblijkelijk geen optie.

Het eten is op zo’n dag vegetarisch, vanwege het uitvoeren van de traditionele rituelen. Het menu is bekend bij de gasten: roti, vegetarische nasi, aardappel & kousenband, pompoen, dahl, bara, samosa’s etc. De vraag is echter, kookt je familie zelf of huur je een cateraar in? Beide opties hebben wel wat. De een kost meer tijd, maar kan wel een gezellige activiteit zijn. De laatste optie kost jou geen tijd, maar waarschijnlijk wel meer geld.

Heb je een fotograaf en/of cameraman? Zo ja, wie huur je dan in voor deze belangrijke klus? De bekende fotografen zitten allemaal op Facebook. Het is wel handig om hun werk vooraf te bekijken, voordat je een keuze maakt. Ik moet zeggen, de foto’s zien er stuk voor stuk prachtig en origineel uit. Waarschijnlijk moet er een klik zijn tussen het paar en de fotograaf, dan wordt het hopelijk makkelijker om een keuze te maken.

Er zijn vast veel meer ingrediënten voor een BFIW. Zie deze blog maar als een snelle en makkelijke maaltijd. Ik heb zin in de komende bruiloften! Als ik een mooie foto kan vastleggen, zal ik het zeker met jullie delen.

Bron hoofdafbeelding: Vogue India

Over de auteur

Shalini, mede-oprichtster van hisorher.nl, oftewel Her is: gek op eten, films, social media, de betekenis van het leven en gezelligheid. Reizen ziet ze als haar luxe hobby. Bloggen is haar manier van het uitdrukken van de kleine dingen uit het dagelijks leven.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.