Ik ben verslaafd aan tassen. Normaal gesproken is het lastig om een verslaving toe te geven. In het geval van tassen niet! Het is bijna leuk om verslaafd te zijn aan tassen.

Mijn tassencollectie bewaar ik veilig in mijn kamer, in verschillende lades en in een speciale tassenmand. Want je kan nooit genoeg tassen hebben, toch?

Mijn zus kwam op het idee om het tassenmuseum in Amsterdam te bezoeken. Toen ik het woord tassenmuseum hoorde, was ik meteen enthousiast. Nog zonder te weten wat ik daar precies kon verwachten. Het woord: tas, stimuleert mijn hersenen blijkbaar om positieve emoties aan te maken.

Het tassenmuseum is sinds 2007 aan de Herengracht in Amsterdam gevestigd. De locatie is mooi. Het museum zit namelijk in een 17-eeuwse grachtenpand. In de 17e eeuw woonde de burgemeester in dit pand. Het begon eigenlijk allemaal met Hendrikje en haar man Heinz Ivo. Zij richtten hun eigen woning in als museum. Daar konden liefhebbers de prachtige tassencollectie bewonderen. Die collectie hebben zij zelf verzameld. Op den duur werd de woning te klein en werd de collectie verplaatst naar de huidige locatie.

Tassenmuseum aan Herengracht

Tassenmuseum aan Herengracht

Op de website had ik gelezen dat het tassenmuseum het grootste tassenmuseum ter wereld is. Dat zou ik niet verwachten, omdat het pand heel knus en huiselijk is en dat associeer ik in eerste instantie niet met groot. Later begreep ik dat het om de tassencollectie ging en niet zo zeer om de omtrek. Wij hebben €9,50 betaald voor de entree en vanaf dat moment begon onze reis in de geschiedenis van de tassen.

We werden geadviseerd om helemaal bovenaan op de derde etage te beginnen en vanaf daar een verdieping omlaag te gaan. Dat is ook de chronologische volgorde om aan je reis te beginnen. De oudste tas dateert uit 1600 en is per slot van rekening een mannentas! Pas later werd de tas gedomineerd door de vrouw. Lang leven de binnenzak!

Je waant je echt in een tassenwereld. Zelfs aan het plafond hangen tassen. Overal waar je kijkt, zie je tassen; mannentassen, Koninklijke tassen, hedendaagse ontwerpen etc. Maar wel ordelijk en netjes geborgen. Veel tassen vond ik mooi en kan ik zelfs hedendaags gebruiken. Ik heb enkele van mijn favorieten in de galerij toegevoegd.

Daarnaast leer je echt over de geschiedenis van de tas, door per item de omschrijving te lezen. Het begon echt met de praktische aard van een tas. Het opbergen van geld of andere persoonlijke items, of kogels voor mannen.

Je kijkt echt je ogen uit in het museum. Op dit moment was er ook een speciale Vintage sectie. Daarnaast werd er aandacht besteed aan de Chaneltas model 2.55. Voor de Chanel liefhebbers is dit dan wel echt een aanrader. Naast Chanel zijn er meerdere bekende klassiekers te zien, bijvoorbeeld de Hermès tas die door Grace Kelly werd gedragen.

Chanel 2.55

Chanel 2.55

Er bevinden zich ook stijlkamers (kleine en een grote) in het pand. Deze zijn in opdracht van de eigenaar uit de 17e eeuw gemaakt. De stijlkamers kunnen nu verhuurd worden voor speciale gelegenheden, bijvoorbeeld voor een bruiloft of een receptie.

Daarnaast kan je ook gezellig een kopje koffie drinken of genieten van een High tea (wel vooraf reserveren voor de High tea). Dan kan je nog even bijpraten over de collectie of even je foto’s van de collectie bekijken en posten via social media.

Als laatste stop moet je nog even langs de tassenwinkel/museumwinkel. Mocht je na het zien van al die tassen een tas willen kopen, dan kan dat! Mocht je het kleiner willen aanpakken (zoals ik), dan koop je een kaartje als aandenken aan dit bezoek.

Het leuke van de locatie is dat je meteen een dagje weg bent in Amsterdam. Nu je daar toch bent, kan je door naar de Kalverstraat om te shoppen. Of als je toch in de museummood bent, zijn er wel meerdere adresjes in Amsterdam om kunst, cultuur en geschiedenis op te snuiven. En weet je wat ook in de buurt is? De Icebar!

Kijk even op de website naar praktische informatie of de huidige collectie voordat je een bezoekje aflegt! Mocht je dat doen, laat je dan even weten hoe het was?

Bron: Tassenmuseum en foto’s Shalini

Over de auteur

Shalini, mede-oprichtster van hisorher.nl, oftewel Her is: gek op eten, films, social media, de betekenis van het leven en gezelligheid. Reizen ziet ze als haar luxe hobby. Bloggen is haar manier van het uitdrukken van de kleine dingen uit het dagelijks leven.

Gerelateerde berichten

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.