Jarenlang was selvage denim alleen voor high-end luxe merken en stond het voor kwaliteit, exclusiviteit met het daarbij behorende hoge prijskaartje. Vanaf dit najaar is er verandering in gekomen, want de grote ketens als Zara en H&M verkopen nu ook selvage denim. Maar dan voor een betaalbare prijs. Hoe dat kan? Dat vroeg ik me ook af en daarom heb ik me erin verdiept.

Wat is Selvage denim?

De naam selvage is een verbastering van self-edge en het komt eigenlijk voor in ieder kledingstuk. Het is namelijk de manier om een stof te weven met een speciale rand, en die zorgt ervoor dat de stof niet ontrafeld. Hier zijn verschillende manieren voor, maar wat bekend staat als selvage ziet er als volgt uit.

Selvage Denim de selvage zelf | His or Her

De selvage is de gekleurde strip (vaak rood) dat aan beide kanten zit en dat ervoor zorgt dat het katoen niet ontrafeld. Deze finish kan alleen gerealiseerd worden als de denim geweven wordt op een zogenaamde “shuttle-loom”. Met deze techniek heb je wel meer katoen nodig voor één spijkerbroek, maar hij is ook gelijk een stuk steviger.

In de begin jaren werden alle jeans via een shuttle-loom vervaardigd. Het was tenslotte bedoeld als arbeiderskleding en dat moest stevig zijn en lang meegaan. Maar na de Tweede Wereld oorlog verkocht Levi’s en de overige jeans merken hun shuttle-looms aan de Japanners. De Amerikanen wilden meer produceren voor een lagere prijs. Dit betekende dat zij andere machines kochten die minder katoen gebruikten.

Denim liefhebbers

De Japanners hebben de shuttle-loom manier van denim maken omarmt. Ze hebben oog voor detail en perfectie, wat leidt tot de meest dure jeans en meest gewilde onder denim liefhebbers. De reden waarom denim liefhebbers minimaal € 500,- neerleggen voor één paar jeans? Meestal kun je de volgende reactie verwachten:

“De Japanners gebruiken nog de oude shuttle-looms van de Amerikanen. Zij vaardigen nog jeans hoe ze bedoeld zijn en dat kan niet op nieuwe machines. Ze nemen de tijd met vintage machines, maar dan heb je wel betere kwaliteit denim.”

Fout! De producenten van shuttle-loom machines maken ook gewoon nieuwe machines. De kwaliteit blijft hetzelfde, alleen het produceren gaat sneller. Dit betekent echter niet dat alle jeans van een shuttle-loom van hoge kwaliteit zijn. De machine alleen bepaalt namelijk niet als enige de kwaliteit van de jeans. Er zijn meer factoren waarop je moet letten.

Enkele voor deze factoren zijn het gewicht en de kleurstof dat gebruikt wordt. Hoe zwaarder de broek, hoe meer katoen er is gebruikt en hoe steviger de broek is. Geeft je nieuwe jeans direct af, dan heeft de producent niet zijn best gedaan om de kleurstof beter te laten binden. Het is dus niet uitgesloten dat er selvage denim gemaakt wordt met weinig katoen en de kleurstof niet goed behandeld wordt. Het omgekeerde is ook waar. Met een wide-loom machine kan je hoge kwaliteit denim produceren. Uiteindelijk komt het altijd neer op wat een gek ervoor geeft.

Verschil tussen Selvage denim en normaal | His or Her

Mijn Selvage Denim

Onlangs was ik in Londen en toen heb ik mijn 1e paar Selvage jeans gekocht. De verkoper ging helemaal los over zijn eigen Selvage Denims toen ik vroeg om een paar te passen. Hij vertelde wanneer hij het voor het eerst had gewassen en welk effect dat op de jeans had. Als je een mooie wassing wilt, dan moet je jeans namelijk een half jaar niet wassen! Klinkt een beetje raar en overdreven, maar dat is wat Denim liefhebbers er voor over hebben. De verkoper in die winkel was sowieso een denim liefhebber. Hij vertelde zelfs dat hij zijn volgende paar direct ging wassen, alleen maar om te ontdekken welk effect dat op de jeans had. Zo zouden alle verkopers moeten zijn, fan van je product en er zoveel mogelijk van afweten.

Daar kunnen ze in Nederland nog wat van leren. Ik vroeg aan een bedrijfsmanager bij een grote keten naar Selvage. Ik werd eerst raar aangekeken en toen zei ze, dat hebben we hier niet. Toen liet ik een foto zien van hun webshop, en het antwoord was “ja, dat zijn productnamen dat is wat inkoop gebruikt”. Hoe kwalitatief ze het ook aanbieden bij grote ketens, ik betaal liever meer en krijg goede service bij een winkel die iets af weet van zijn product.

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Ranuska

    Hey, dat heb ik nou nooit geweten! Heel interessant om te weten. Ik heb een heleboel jeans, maar nu weet ik waar ik naar moet zoeken. Thanks!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.