Afgelopen zondag ben ik weer een Bollywoodfilm (Indiase film) wezen kijken in de bioscoop. Deze film, dil dhadakne do, heeft indruk op mij gemaakt. Vandaar dat ik deze review voor jullie schrijf.

Ik hou van Bollywoodfilms, maar helaas is het niet prettig om deze films in de bioscoop te bekijken. En wel om de volgende redenen:

1)veel ouders nemen kinderen (lees onder de 4 jaar) mee naar de film en zij maken veel geluid, dat zelfs overstijgt boven het geluid van de film. Dat brengt mij op het volgende punt.

2)het geluid staat loeihard. Ik begrijp dat het geluid in de bioscoop harder staat dan normaal, maar dit doet gewoon pijn aan je oren. Ik vraag me dan ook af of dit gehalte toegestaan is of dat het gehoorbeschadiging kan opleveren.

3)de ondertiteling is crap. Dan doel ik niet alleen op spelfoutje of dat het niet goed vertaald is naar het Nederlands. Nee. Er staan ook gewoon typefouten in. Slordig!

Ik heb de bovenstaande punten gemeld bij de klantenservice van de Pathé. Ze zijn ervan op de hoogte, maar kunnen niet veel doen vanwege verschillende redenen. Ik moest dus goed overwegen of ik nog wel naar een Bollywoodfilm wilde gaan. Ik besloot dit toch te doen en het bezoekje was het waard!

De film..ik wil niet teveel verklappen over de film. Wellicht willen jullie het zelf nog zien. Ik wil in ieder geval het moraal van het verhaal meegeven. De titel dil dhadakne do betekent: laat je hart kloppen. Het gaat erom dat je jezelf en anderen vrij moet laten. Ieder moet zijn eigen ding doen. Daarnaast slaat dit vooral op de ouders van de huidige generatie. Laat je kind vrij in zijn/haar doen en laten. Zij weten wel wat goed is voor hen.

Een tweede belangrijke punt is: laat de gedachte los wat andere mensen zullen zeggen of denken over jou of je gezin/familie. Dit speelt heel erg in de Hindoestaanse/Indiase gemeenschap. Ik ben ervan overtuigd dat het niet beperkt is tot deze doelgroep. Er wordt veel waarde gehecht aan de buitenwereld. Scheiden is bijvoorbeeld een taboe, want wat zullen andere mensen wel niet van je denken.

Stel nu dat je diep ongelukkig bent in je huwelijk. Is het dan eerlijk en goed tegenover jezelf en je partner om het huwelijk te blijven voortzetten? Ondanks pogingen om het wel te laten slagen? Ik denk van niet en hopelijk denken vele anderen ook zo. Echter, het is lastig om deze gedachte door te laten drukken in de generatie van onze ouders. Deze film besteed hier ook aandacht aan.

Daarnaast is de locatie prachtig en uniek (een cruise langs Turkije en Griekenland). Het is weer wat anders dan de meeste leken verwachten van Bollywood, namelijk dansen in de regen of zingen op het grasveld. De cast is geweldig, veel bekende acteurs vertonen een rol. Daarnaast vind ik persoonlijk dat zij het super hebben gedaan en de rol tot zijn recht hebben laten komen.

Ik zou zeggen, heb je zin om een Bollywoodfilm met een leerzame inhoud te bekijken? Ga dan nu naar dil dhadkane do. Kijk in je lokale Pathé bioscoop of de film gedraaid wordt.

Over de auteur

Shalini, mede-oprichtster van hisorher.nl, oftewel Her is: gek op eten, films, social media, de betekenis van het leven en gezelligheid. Reizen ziet ze als haar luxe hobby. Bloggen is haar manier van het uitdrukken van de kleine dingen uit het dagelijks leven.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.