Selfies, je kent ze wel. Een zelfportret dat je zelf maakt en vervolgens post op social media met talloze likes als gevolg. Deze term bestaat al meer dan 10 jaar en is in deze maatschappij niet meer weg te denken. De term komt zelfs terug in een Bollywood liedje!

Op zich is het erg gemakkelijk, je hoeft op vakantie niet meer een vreemde te vragen om een foto van jou te nemen. Alleen gaat het nu niet meer om de self serving functie, het gaat om de selfie op zich. Maar de selfie brengt ook risicovolle gevolgen met zich mee, want resulteert een selfie in meer likes of in de dood?

Is een selfie gevaarlijk?

Dat kan toch niet? Het lijkt op het eerste gezicht erg onschuldig. Niets is minder waar. Afgelopen weekend was het weer zover. Ik las op teletekst dat een 16-jarig meisje afkomstig uit Nederland, tijdens haar vakantie is overleden ten tijde van het nemen van een…selfie.

Ongelofelijk! Iets dat waarschijnlijk ontstaan is uit gemaksredenen en als entertainment gepost wordt op social media, dat kan toch niet gevaarlijk zijn? Nou, niks is minder waar. Dit is namelijk niet de eerste keer dat je zoiets op het nieuws hoort. Ik vrees dat het ook niet de laatste keer zal zijn.

Selfie is everywhere

Selfies worden niet alleen genomen op gevaarlijke plekken tijdens een vakantie, ze worden ook op de meest vreemde plekken genomen. Bijvoorbeeld als je in bad zit of geen make-up op hebt. Zit je in een noodsituatie? Dan maak je toch eerst een selfie? Niets is spannender dan dat. Of op z’n Kim Kardashian (lees naakt voor de spiegel) of iets heel lugubers, terwijl je iemand dood slaat! Kortom, de selfie is everywhere!

Waarom doen we het dan toch?

Je kunt je afvragen hoe het kan dat iets dat blijkbaar zo gevaarlijk is, nog in stand wordt gehouden door zoveel mensen over de hele wereld. Waarom doen we het dan toch? Selfies zijn verslavend en ze leveren veel likes op social media op. Dat is goed voor onze ego en geeft ons een boost.

Daar doen we het wel voor, toch? Daarnaast zijn de enge, lugubere verhalen een ver-van-ons-bed-show. Zolang het jou of iemand uit je omgeving niet overkomt, is het niet dichtbij genoeg en denk je dus dat het jou niet zal overkomen. Zo werkt het nou eenmaal.

Let op: deze blog dient als waarschuwing en bewustwording. Binnenkort is het weer zomervakantie en gaan meer mensen op vakantie. Hecht niet meer waarde aan een selfie dan aan je leven. Die likes komen wel op een andere manier, je leven krijg je echter niet meer terug.

Over de auteur

Shalini, mede-oprichtster van hisorher.nl, oftewel Her is: gek op eten, films, social media, de betekenis van het leven en gezelligheid. Reizen ziet ze als haar luxe hobby. Bloggen is haar manier van het uitdrukken van de kleine dingen uit het dagelijks leven.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.