In een van de oudste gevangenissen van Nederland (Noordsingel gevangenis) wordt er hedendaags een evenement georganiseerd: Prison escape! De naam klinkt erg spannend en dat is het ook als ik mijn vriendin P. moet geloven. De dag nadat zij aan dit evenement had deelgenomen, sprak ik haar kort. Ze zei dat ze de adrenaline nog door haar lijf voelde gaan!

Ik heb haar om die reden dan ook geïnterviewd. Ze heeft een geheimhoudingsverklaring ondertekend, we zullen deze verklaring niet schenden.

Kan je kort iets over deze spannende ervaring vertellen?

Prison Escape is een real life game waarbij je met 120 man tegelijkertijd wordt opgesloten in de gevangenis. Het doel is om hieruit te ontsnappen. Er zijn uiteraard bewakers, ‘mollen’ en een gevangenisdirecteur om de beleving zo echt mogelijk te laten maken. Het spel duurt 2,5 uur.

Wat heeft je ertoe gedreven om mee te doen?

Ik ben sowieso best wel een game freak (alleen gezelschapsspelletjes) en hou enorm van alles wat met improvisatie te maken heeft. Daarnaast vind ik gevangenissen e.d. super interessant. Prison Break is ook mijn favoriete serie 🙂 Toen ik hoorde over Prison Escape was ik daarom ook gelijk verkocht; ik moest hier aan meedoen!

Verder ben ik als psycholoog ook heel nieuwsgierig naar hoe ik mij zou gedragen in de gevangenis. Zou ik daadwerkelijk ook bezwijken onder de druk en als een kip zonder kop maar meedoen met de meute? Natuurlijk weet je dat het ‘nep’ is, maar dat dachten de proefpersonen van het Stanford Prison Experiment ook! Daarom was ik ook heel benieuwd naar mijn gedrag en wat het met mij zou doen.

Hoe voelde het om voor even als ‘gevangene’ behandeld te worden?

Nou, op het moment dat je de gevangenispoort betreedt word je behandeld als gevangene. Je kunt er niet omheen. Ik prentte mijzelf daarom ook steeds in: dit hoort erbij, dit is een spel. Omdat het in het begin een beetje onwennig is, was het ook een beetje grappig. Desalniettemin was ik wel behoorlijk onder de indruk van de setting, de cast en hoe alles geregeld was. Mijn mede gevangenen hadden denk ik ook een beetje hetzelfde gevoel want her en der hoorde je toch gegiechel en gesmoes onderling.

Maar op het moment dat ik mijn gevangenisuniform aanmoest, was het voor mij echt GAME ON. Ik voelde mij een gevangene en kwam direct in mijn rol (ik wilde een gevangene zijn die een beetje rebelleerde ;-)). Ik probeerde een beetje stoer te doen maar op het moment dat de bewakers mij aanspraken en ik ‘straf’ kreeg, kneep ik hem toch wel een beetje haha.

Daarnaast was het zo’n vette setting: het gebouw, de cellen, de luchtplaats. Alles klopte gewoon en ja, ik voelde mij echt een gevangene en mijn enige doel was daarom ook ontsnappen! Ik loog, sloot verbonden, manipuleerde waar het maar kon om toch mijn ticket naar de vrijheid te verdienen!

Zou je het iedereen aanraden of moet men toch rekening houden met iets?

Ja, ik raad het absoluut iedereen aan! Ik vond het een te gekke ervaring en denk dat velen het eens met mij zullen zijn. Of je ergens rekening mee moet houden? Je krijgt van te voren instructies en die zijn heel duidelijk. En verder is mijn tip dat je er echt gelijk voor moet gaan. Probeer gelijk in je rol te komen en wacht niet af! Dus niet echt iets waar je van te voren rekening mee moet houden, dat is denk ik niet nodig.

Ten slotte..en, ben je ontsnapt?

Uiteraard!

Giert de adrenaline door je lijf na het lezen van dit interview? Lees dan meer op de website van Prison escape en wie weet doe je binnenkort wel mee!

Hierbij nog een stoere mugshot van geïnterviewde P. (A.K.A. Bonnie).

Mugshot_hisorher

Bronvermelding: Facebookpagina Prison Escape

Over de auteur

Shalini, mede-oprichtster van hisorher.nl, oftewel Her is: gek op eten, films, social media, de betekenis van het leven en gezelligheid. Reizen ziet ze als haar luxe hobby. Bloggen is haar manier van het uitdrukken van de kleine dingen uit het dagelijks leven.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.