Zo daar ben ik dan, na 4,5 jaar weer terug in Sri Lanka. In mijn vorige post hadden jullie al kunnen lezen welke dingen me het meeste opvielen. Er is me nu alleen iets overkomen, wat nog nooit eerder is gebeurd op vakantie. Mijn paspoort is gestolen!

Help wat nu?! Het is ingewikkelder en verloopt moeizamer dan je zou denken. Laat ik als eerst beginnen met te vertellen hoe het me is overkomen.

 

De diefstal

We waren een avond niet thuis en precies op die avond is er ingebroken in het huis van mijn oom. Er is ook alleen maar ingebroken in mijn kamer en mijn grote koffer is gestolen. Hier zat mijn laptop, koptelefoon, huissleutels (huis in NL), wat tijdschriften en het allerbelangrijkste, mijn paspoort in. Wellicht vraag je je wel af waarom ik mijn paspoort in mijn koffer had gelaten? Terechte vraag, het was inderdaad een verkeerde beslissing van mij. Maar feit is, het is al gebeurd, wat nu?

 

Aangifte bij de politie

Allereerst doe je aangifte bij de politie, net als in Nederland. Het verschil is alleen dat zelfs bij inbraak de politie niet naar je toe komt in Sri Lanka. Jij moet naar hen toe. Eenmaal bij de politie aangekomen word je van het kastje naar de muur gestuurd. Na ongeveer een half uur, wilde een politieagent komen kijken naar de inbraak. Je zou denken, dat het efficiënter kan, als ze gewoon direct komen als je belt over een inbraak. Maar in Sri Lanka werkt het net anders.

De agent had alles bekeken en ons verhaal genoteerd. Toen gingen we weer terug naar het politiebureau. Daar wordt een uitgebreid rapport geschreven samen met de aangifte. Thats it, verder doen ze niets.

 

De Nederlandse Ambassade

Ik moest ook zo snel mogelijk de Nederlandse ambassade inlichten. Gelukkig had ik mijn mobiel nog en daarmee de contactgegevens opgezocht. Maar je raadt het al, ze zijn natuurlijk al dicht. Gelukkig was er wel een noodnummer. Direct gebeld en het antwoord dat ik kreeg verbaast me nog steeds: “Bel morgenochtend na half 9 nog maar een keer”. De persoon achter het noodnummer heeft niets genoteerd en verder ook geen vragen gesteld. Zo’n reactie werkt heel rustgevend…

Daarna maar direct mijn reisverzekering gebeld om de situatie te melden. Paspoort is het belangrijkste. Dus ik ging direct de volgende ochtend naar de ambassade, zodat ik er al om half 9 kon zijn.

 

De veilige haven

Eenmaal daar aangekomen krijg ik de ene naar de andere tegenslag van de ambassade. Het was donderdag 30 april, vrijdag 1 mei en maandag 4 mei zouden ze gesloten zijn vanwege feestdagen. Omdat de ambassade toch al zo hard werkt hebben ze besloten vandaag ook maar een halve dag te werken, want er staat niet een lang weekend voor de boeg. En mijn vlucht gaat de 5e, stress! Als eerste kreeg ik te horen, vergeet je terugvlucht maar, want die ga je sowieso niet meer redden.

Daarna wordt me verweten dat ik mijn paspoort maar niet had moeten kwijt raken. Maar mevrouw, hij is gestolen: “oh gestolen, heb je een aangifte?”. Ja, die had ik gelukkig wel. Mooi, weer een stapje verder. Toen hadden ze mijn kopie paspoort nodig. Die had ik niet, maar wel mijn rijbewijs waar ook gewoon een BSN nummer op staat om mij op te zoeken in het systeem. Ze zoeken mij niet eerst op via mijn BSN nummer, nee ik krijg eerst een preek over waarom ik geen kopie paspoort heb. Het water begon al te koken, maar ik dacht blijf zen. Je hebt ze nog nodig.

Toen zij mij gingen opzoeken in het systeem, zag ik een vingerscanapparaat staan. Het schoot me toen te binnen, mijn vingerafdrukken staan in het systeem. Direct gevraagd, kunnen jullie mij niet opzoeken aan de hand van vingerafdrukken? Ik kreeg een rare blik en een dikke nee. Uhm waarom moeten we dan überhaupt vingerafdrukken afgeven voor een paspoort als je het niet in zulke situatie kunt gebruiken???

Ze hadden mijn gegevens gevonden en toen moest ik een lang formulier invullen. Terwijl ik dat invul wordt mij verweten dat door mij alle afspraken van die dag uitlopen. Voel me steeds meer thuis bij de Nederlandse ambassade. Je ziet wel eens in films dat een ambassade een veilige haven is, wanneer je in het buitenland begeeft. De werkelijkheid is anders, de veilige haven was hier heel ver te zoeken.

Centraal geregeld

Zij moeten dat formulier dan weer overtypen in hun systeem en wat blijkt, er is een update gaande in het systeem. Ze kunnen het vandaag niet opsturen. Ohja nog iets, tegenwoordig worden noodreisdocumenten voor Aziatische landen allemaal verwerkt in Maleisië. Het duurt dus max 2 weken voordat je een document hebt. Op dat moment zakte de grond onder mijn voeten weg. Ik kan niet nog twee weken hier blijven, ik moet terug naar mijn vriendin, zoveel geld heb ik niet, ik moet weer werken. Al deze dingen gingen door mijn hoofd. Dit zei ik ook tegen die mevrouw en kreeg als antwoord: “Ja, dan had je je paspoort maar niet moeten verliezen”. Ik moest maar afwachten, maar dat was absoluut geen mogelijkheid.

Via mijn vriendin kreeg ik het mailadres van de Nederlandse Ambassade in Maleisië. Ik had mijn verhaal uitgelegd en zij vonden het belachelijk dat het 2 weken moest duren. Als de aanvraag binnen is, mag het maximaal 3 dagen duren. Zij hebben ervoor gezorgd dat de ambassade in Sri Lanka wat harder is gaan werken. Uiteindelijk kreeg ik mijn paspoort precies een week later. Dit was onvermijdelijk door de feestdagen.Paspoort verliezen noodpaspoort | hisorher.nl

Ik snap nog steeds niet hoe een ambassade voor zulke noodgevallen dicht kan zijn. Eén ding heb ik zeker geleerd, hou altijd, maar dan ook altijd je paspoort bij je!

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

2 reacties

 1. Leon

  “Ik kan niet nog twee weken hier blijven, ik moet terug naar mijn vriendin, zoveel geld heb ik niet, ik moet weer werken.”

  Uhmmm… Je “mag” werken! Tot morgen!

  Beantwoorden
 2. Na 4 jaar terug in Sri Lanka | His or Her

  […] weer voor dat veel Singhalezen om te kopen zijn. Wil je dat iets sneller gaat, geef hem/haar dan 100 rupees (€ 1,- staat gelijk aan 150 rupees) en het is gefixed. Dit werkt overigens niet voor toeristen. Zodra ze zien dat je toerist bent, dan betaal je al snel […]

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.