Als ik aan sneakers denk, dan denk ik al snel aan Nikes, Adidas en Asics. Stuk voor stuk sneakermerken die iedereen kent, al jaren lang bestaan en allen uit een ver land komen. Wil je een keer wat anders? Dan hoef je niet ver te zoeken, want Nederland heeft ook gewoon eigen sneakermerken. Maar dan heb ik het niet over Cruyffs en Floris van Bommels.

Want zeg nou eerlijk, als de ‘legende’ Cruijff niet achter de Cruyff schoenen zat, wie kocht ze dan? Ze hebben een rare vorm en vaak vreemde kleurcombinaties. Maar het ergste is dat ze een zeer slechte kopie hebben van de Nike Swoosh (bewust of onbewust). Dan heb je nog de Floris van Bommel schoenen. Prima schoenen, maar die zijn meer gericht op mannen van 35+ die hip proberen te zijn op kantoor.

Nederlandse Sneakers made in…

Ik snap wel dat ze daarvoor kiezen, want het overgrote aanbod sneakers zijn tegenwoordig zo schreeuwerig met felle kleuren, aparte prints, met grote logo’s en dan kan je er ook nog gekleurde veters aan toevoegen. Je kunt het zo gek niet bedenken en het is te krijgen. Wil je wat rustigere sneakers? Met ook een hogere kwaliteit en afwerking?

Dan zijn er sinds een aantal jaar twee Nederlandse merken die je moet kennen. Eén daarvan is toevallig ook mijn favoriet. Wat ze gemeen hebben is dat ze alle twee uit Amsterdam komen, maar beiden geproduceerd worden in Portugal.

Filling Pieces

Ik ben de grootste fan van Filling Pieces. In 2009 lanceerde Guillaume Philibert dit merk en daarmee vulde hij het gat (Filling Pieces) tussen onbetaalbare designer sneakers (Lavin, D&G, Jimmy Cho’s etc.)  en alledaagse massamerken (Nike, Adidas etc.). Met Filling Pieces voegde Guillaume ook gelijk een uniek ontwerp toe aan de markt.

Filling Pieces Nederlandse Sneakers | His or Her

Het unieke design herken je uit duizenden. Elke sneaker is handgemaakt in Portugal met de beste materialen uit Italië. Schoenen beginnen vanaf € 180,- en vallen daarmee precies tussen haute couture en massamerken in.

Ik bezit zelf ook een paar Filling Pieces. Nog nooit heb ik een schoen gepast die zo goed om je voet heen zit en comfortabel loopt. Je moet er wel heel zuinig op zijn, want je geeft niet elke maand minimaal € 180,- uit aan één paar sneakers. Met andere woorden, ik draag ze nooit als het regent!

ETQ Amsterdam

Het andere sneakermerk heet ETQ Amsterdam, wat staat voor Elegant, Timeless and Quality. Aan die drie maatstaven wordt elke sneaker gehouden. Net als bij Filling Pieces worden ze in Portugal met de hand vervaardigd. Materiaal gebruik is van hoge kwaliteit, wat je ook mag verwachten van een premium sneaker. Het resultaat van de drie pijlers zorgt voor een minimalistische sneaker met rustige kleuren, maar waaraan je kunt zien dat het een kwaliteitssneaker is. Doordat ze ook zo tijdloos zijn en totaal niet schreeuwerig, passen ze prima samen met een colbert voor casual Friday en zeker ook onder een volledig pak.

ETQ Amsterdam Nederlandse Sneakers | His or Her

Nederlandse sneakers zijn in opkomst, zo heb je naast de bovengenoemde twee ook nog Mercer Amsterdam, ASC, Mason Garmetns, etc. Filling Pieces en ETQ doen het ieder geval goed en ze hebben zelfs wereldwijd succes. Waar een klein land wel niet groot in kan zijn.

Als je eenmaal zo´n prachtig paar hebt, moet je ze ook schoon houden. Daarvoor hebben wij ook een aantal tips.

Bron foto’s: Filling Pieces & ETQ Amsterdam

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.