Momenteel ben ik op vakantie in Sri Lanka. Het is al weer 4,5 jaar geleden dat ik er voor het laatst was. In die tijd is er redelijk wat veranderd, maar ook veel weer niet. Hieronder de onderwerpen die mij het meest opvielen.

Wat is er niet veranderd?

Verkeersregels

Er gelden nog steeds geen verkeersregels in het land, net zoals in veel Aziatische landen. Ze zijn er wel, maar niemand houdt zich er aan. Van alle kanten word je ingehaald, er zijn spookrijders, drie auto’s kunnen naast elkaar rijden op 1 rijstrook, etc. Kortom er is totale chaos op de weg.Chaos | Sri Lanka

Corruptie

Merendeel van de bewoners komen net rond. Iedereen probeert iets te verkopen om wat geld binnen te krijgen. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat veel Singhalezen om te kopen zijn. Wil je dat iets sneller gaat, geef hem/haar dan 100 rupees (€ 1,- staat gelijk aan 150 rupees) en het is gefixed. Dit werkt overigens niet voor toeristen. Zodra ze zien dat je toerist bent, dan betaal je al snel de hoofdprijs.

Wat is er wel veranderd?

Veel meer auto’s

Aan het aantal auto’s te zien merk je wel dat het steeds welvarender wordt. Aziatische auto’s zijn er veruit het populairst. Voornamelijk Toyota’s, Honda’s en Mitsubishi’s doen het hier goed.

Je zou verwachten dat mensen in een ontwikkelingsland zich niet druk maken om een lage uitstoot. Maar er rijden verdomd veel hybrides rond. Dat is niet omdat hier een gunstige bijtelling is op hybrides. De inwoners doen het vanwege de hoge brandstofprijzen. Ohja en de Phev is hier ook te vinden!

De Europese premium auto’s zijn wel in opmars, maar alleen weggelegd voor de rijke Singhalezen. Je ziet deze auto’s dan ook voornamelijk in de hoofdstad en andere grotere steden. De toch al dure auto’s krijgen in Sri Lanka nog een extra importheffing van 250%!

Phev Sri Lanka | His or Her

Infrastructuur

Sinds vorig jaar zijn er twee snelwegen in heel het land. Een daarvan gaat bijvoorbeeld van Colombo naar het vliegveld. De rest van het wegennetwerk bestaat uit twee banen. Twee banen waar al het verkeer gebruik van maakt, vandaar de chaos en de lange reistijd naar verschillende steden. Vanavond ga ik naar Trincomalee, jammer dat er nou net geen snelweg is richting deze plaats.

Dat was het voor nu. Ik ga weer genieten van mijn vakantie!

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

2 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.