Het was nog nooit zo gemakkelijk om foto’s te maken. Elke telefoon heeft wel een camera en zo maken we met z’n allen super veel foto’s en die bewerken we met allerlei filters. Je maakt tegenwoordig zoveel foto’s, maar neem je ook de tijd om ze een keer terug te kijken? Als ik voor mezelf spreek, 70% van de foto’s heb ik nog nooit terug gekeken. Ik moet dus beter nadenken voordat ik een foto maak en dubbel zo hard of ik het wel wil bewaren. Daar is nu gelukkig een leuke gadget voor.

Polaroidcamera terug van weggeweest

Polaroidcamera’s zijn natuurlijk niet nieuw. Ze zijn er al sinds 1948, maar sinds een paar jaar zijn ze weer terug op de markt. Ze lijken hetzelfde, maar er zijn toch een aantal veranderingen. Zo zijn de camera’s een stuk kleiner geworden. Voor de echte coole mensen zijn de grote varianten ook nog beschikbaar, maar die lijken me alleen maar onhandig, zeker als je de compactere toestellen hebt geprobeerd.

Verder is de polaroid zelf ook aangepast. Naast het originele formaat (8,8 x 10,7 cm) heb je nu ook een kleinere formaat (6,2 x 4,6 cm). Het kleinere formaat is ideaal voor feestjes en de foto’s passen ook gemakkelijker in een fotoboek. Het formaat van de polaroid is niet het enige dat anders is. Iedereen kent wel het nummer van Big Boy “Hey Yeah” waarin hij zegt “Shake it like a polaroid picture”. Voor deze nieuwe cartridges geldt juist:  Don’t shake it like a polaroid picture. Anders worden ze namelijk wazig en onscherp.

Is vast duur een polaroidcamera?

De polaroidcamera zelf is niet prijzig. De Fujifilm Instax mini 8 camera’s zijn op dit moment zelfs in de aanbieding bij de Hema. Online koop je het al voor € 65,- en als je naar de winkel gaat is het slechts € 59. Dat is goed te doen, toch? De prijs stijgt echter wel met de cartridges. Het lijkt eigenlijk best veel op een printer. De printer zelf kost haast niets, maar je loopt leeg op de inkt. Hetzelfde geldt voor polaroidcamera’s. Met één cartridge kun je 10 foto’s maken.

Ook bij de Hema kun je nu twee pakken cartridges krijgen voor € 14,-. Dat komt neer op €0,70 voor een foto. Dat is zeker een goede deal, want in alle andere shops wordt 1 pakje verkocht voor minimaal € 12,-. Dan is één foto alweer € 1,20. Een gewone foto printen kost maximaal € 0,20. Online aanbieders zitten meestal rond de € 0,07. Dat zijn hele andere getallen.

Cartridges voor polaroidcamera | His or Her

Als je dan bedenkt dat je ook nog in één keer een goede foto moet maken, loopt het stressgehalte op. Je kunt je geen fouten permitteren, want dan kunnen de kosten heel erg oplopen. Het is dus wel veilig om te zeggen dat een polaroidcamera best prijzig kan zijn.

I still love my polaroidcamera

Naast de kosten zijn de foto’s van een polaroidcamera niet de scherpste in de wereld. Zeker niet met alle dslr’s in omloop. Als je je nu afvraagt, met al deze nadelen, waarom ben je dan zo gek op een polaroidcamera? Dat zijn een aantal redenen voor te noemen. Om de kosten moet je het nooit laten, want dan vind je het gewoon niet leuk genoeg. Dan moet je het gewoon bij je smartphone houden.

Omdat je direct een geprinte foto hebt, is het ook leuk om de foto weg te geven als je bijvoorbeeld op een feestje foto’s maakt of ergens op reis bent. Het is ook een leuke conversatie starter.

Tijdens een feestje dat ik laatst heb gegeven, heb ik ook foto’s gemaakt met mijn polaroidcamera. Ik ga mezelf nu erg tegenspreken. Ik heb de foto’s namelijk niet meegegeven aan de gasten, maar zelf gehouden! Ik had wel een goed excuus. Het was een speciale gelegenheid. De camera en foto’s vielen overigens wel goed in de smaak bij de gasten.

Een laatste reden, het is altijd spannend of een foto gelukt is of niet. En iedereen kijkt in spanning mee of het resultaat er mag zijn…of niet.

Heb ik je al kunnen overtuigen? Misschien nog een allerlaatste reden om een polaroidcamera aan te schaffen. Het is ook verkrijgbaar in meerdere kleuren, inclusief in het roze voor de dames onder ons.

Polaroidcamera in elke kleur | His or Her

 

Bron polaroidcamera’s in kleur

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

4 reacties

  1. Nancy

    Jaaaa ik heb m ook al een tijdje, superleuk! Leuk dat je erover geschreven hebt! En ik heb het inderdaad gedaan: foto’s weggegeven na een feestje 🙂 En handige tip: ik wist niet dat ik het beter niet kon shaken…

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.