Bij iedereen komt er een tijd om na te denken over de vraag; “is het verstandiger om een huis te kopen of te huren ?” Ik heb die vraag ook gehad en dat is best lastig. Er komt namelijk veel bij kijken. Het zou een veel te lange post worden als ik alles zou behandelen, daarom zijn dit in ieder geval mijn tips om je te helpen tussen kopen of huren. 

Belangrijk bij kopen

Het kopen van een huis heeft door de crisis in een slecht daglicht gestaan. Er werden in het verleden te makkelijk grote leningen verstrekt waardoor kopers te snel om waren. Je kon namelijk direct je nieuwe keuken, badkamer en inboedel mee financieren. Dit lijkt in 1e instantie prachtig, tot je de hogere lasten niet meer kan dragen. 

Gelukkig zijn de regels tegenwoordig aangescherpt en die worden alleen maar strenger om de koper te beschermen. Zo kan je tegenwoordig maar 1% boven de koopsom lenen. De bescherming kan alleen ook doordraaien, want er zijn ook plannen dat je altijd geld moet bijleggen om een huis te kopen. Wat inhoud dat je minder kan lenen dan de koopsom van je woning. 

Wat zijn de verschillen tussen kopen of huren?

Rente 

De rente is laag, dat hoor je vast veel mensen zeggen. Dat betekent dat je maandlasten bij een koopwoning lager zijn, want je hoeft minder aflossing te betalen. Wanneer je gaat huren hoef je je daar niet druk om te maken. Bij een huurhuis moet je juist rekening  houden dat je maandlasten per jaar iets verhoogd kunnen worden. 

Relatief lage huizenprijzen

Tot aan de zomer van 2016 waren de huizenprijzen zelfs in steden nog laag (excl. Amsterdam natuurlijk). Er was gewoonweg niet genoeg vraag naar koophuizen. Dat is binnen een half jaar veranderd, de huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis. Maar in kleine steden rondom grote steden stijgt het nog niet zo rap. 

Door de crisis zijn meer mensen gaan huren, daardoor is er zeker in de particuliere sector ook een tekort gekomen, waardoor de huurprijzen omhoog zijn gegaan. Of er worden soms voorwaarden gesteld dat je 4 maal de huurprijs als salaris moet verdienen. Dat zijn natuurlijk belachelijke voorwaarden.

Naar eigen smaak inrichten 

Wanneer je een nieuwe woning hebt, wil je het natuurlijk naar eigen smaak inrichten. Dit kan bij zowel  huurwoningen als bij koopwoningen. Maar wil je iets verder gaan bijvoorbeeld een tussenmuur slopen of de keuken vernieuwen? Dan is dat bij een huurwoning wat lastiger. 

Veel of weinig papierwerk

Ook al lijken er nu veel voordelen aan het kopen van een huis te zitten, je moet niet vergeten dat er veel papierwerk bij komt kijken. Een stuk meer dan bij het huren van een woning. 

Zonder een goede hypotheekadviseur wordt je in het diepe gegooid, zeker als het je eerste koopwoning wordt. Het beste advies dat ik kan geven is dat je een goede klik moet hebben met de adviseur die je kiest en hij/zij moet je in Jip en Janneke taal alles kunnen uitleggen. Zonder die twee zaken, wordt het anders een lastig traject.

Inspectie
Nog een belangrijk punt waar je op moet letten bij het kopen van het huis is dat je alles goed inspecteert. Bekijk of alles nog werkt en of er bijvoorbeeld geen lekkage is. Je hebt namelijk als koper een plicht tot inspectie. De verkopende partij heeft weer een medelingplicht. Meer daarover op eigenhuis.nl.

Kopen of huren?

Deze post gaat natuurlijk niet in diepte over de zaken waar je op moet letten. Daar zijn genoeg andere sites beter in. Het zijn meer highlights die ik belangrijk vond. Hopelijk helpt het jullie ook met het maken van de keuze tussen kopen of huren. 

 

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

3 reacties

 1. jelle

  Tis toch kopen geworden hier 🙂 een pak meer papier werk en extra klusjes voor een maandelijkse afbetaling van +200 dan het appartementje dat we huurden. Maar tis van ons!:)

  Beantwoorden
  • Madawa

   Dat is mooi om te horen Jelle! Dat het je eigen huis wordt is inderdaad ook één van de belangrijkste voordelen.

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.