Food is tegenwoordig een hot topic, iedereen is ermee bezig. Ik houd mezelf ook graag bezig met hoe eten eruit ziet tot aan welke specerijen je eraan kan toevoegen om het tot een hoger niveau te brengen. Ik merk dat specerijen niet alleen iets doet met het gerecht maar ook met de mensen. Daarom drie scenario’s die ik zelf vaak meemaak.

Gaat geur boven smaak?

Mijn grote vriend Genarro noemt het aglio, maar het gaat ook onder de naam ail, garlic of gewoon knoflook. Een specerij dat wordt gebruikt om vampieren weg te jagen, voor medicinale redenen, maar voornamelijk om gewoon mee te koken (in bepaalde keukens wordt het elke dag gebruikt). Maar ik ken knoflook ook van de volgende reactie; “oh knoflook, dan ga je later lekker stinken”.

Als het om eten gaat, begrijp ik heel goed dat als iets niet lekker ruikt dat het dan ook niet aantrekkelijk is om te eten. Maar bij knoflook werkt het toch anders. In eerste instantie ruikt het niet raar, de ‘stank’ komt pas na het eten. Ik denk altijd, is de geur dan zo sterk? Ik vind persoonlijk dat het wel meevalt. Tenslotte heb je bij alles wat je eet en/of drinkt de kans dat je er een slechte adem aan overhoudt. Dan heb ik liever een goed smakend gerecht dan dat ik me druk maak om een eventuele slechte adem. Er zijn nog altijd pepermuntjes.

Restjes meenemen naar werk

Je hebt de avond ervoor zo lekker gekookt of iets lekkers afgehaald en er was nog genoeg over. Je vind het zonde om de restjes weg te gooien, dus besluit je om het te bewaren en de dag daarna mee te nemen naar werk. Lekker voor tijdens de lunch, denk je dan. Het is lunchtijd en je warmt je eten op, de geur verspreid snel over de werkvloer en al je collega’s zijn ineens geïnteresseerd in je eten (dit effect is het grootst bij kleinere organisaties, waar je gezamenlijk luncht).

De één na de ander komt langs om te kijken wat je bij je hebt of stelt al voordat je begint met eten allerlei vragen zoals; “zo dat ruikt lekker”, “heb je dat zelf gemaakt”?, “zo jij pakt uit” etc. Ineens doet geur wonderen, knoflook en andere specerijen zijn zo gek nog niet… Ondertussen is je eten zo vaak van je bord gekeken dat je denkt, hmm had ik het maar niet meegenomen haha. Zelf heb ik daar niet zo’n last van, ik leg gewoon uit wat ik heb meegenomen en eet rustig verder.

Nadelen van koken met specerijen

Specerijen helpen je om je gerecht naar een hoger niveau te tillen. Het geeft een intensere smaak, zelfs als je het de volgende dag nog opwarmt valt het op in je omgeving. Maar wat er ook kan gebeuren, als je niet oplet, is dat je kleren gaan ruiken naar specerijen. Of zelfs dat je hele huis ernaar gaat ruiken. Dan is een slechte adem van knoflook het laatste waar je je druk om maakt.

Al met al, de grote meesters Gennaro en Jamie slaan nooit specerijen over in hun gerechten. Een slechte adem, who cares? Als je gerecht maar lekker is en gaat je kleding ernaar ruiken? Dan doe je toch iets nieuws aan 😉

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.