Her had het van de week over hoe je je schoonouders aanspreekt. Met alle commotie rondom treitervloggers wil Ik het  hebben over hoe je überhaupt mensen aanspreekt. Spreek je iedereen aan met ‘U’ of juist met jij?

Ouderen spreek je altijd aan met ‘U’

Van huis uit heb ik meegekregen om iedereen die ouder is dan jijzelf aan te spreken met ‘U’. Dat is mij altijd  bij gebleven en daar probeer ik me dan ook zo goed mogelijk aan te houden. Waarom? Het is  een vorm van beleefdheid en respect tegenover een persoon die ouder is.

In niet westerse landen is dit vrij normaal en wordt deze regel nageleefd. Het blijft ook niet bij alleen ‘U’, er bestaan ook andere vormen over hoe je iemand kunt aanspreken. Zo spreek je zelden een ouder persoon alleen bij zijn/haar naam aan. Je voegt  vaak ook de relatie tot jou eraan toe. Bijvoorbeeld neef David of tante Els. en dan volgt de naam.

Ik wil het niet alleen toewijden aan de verschillen tussen het westen en oosten. Kijk maar naar België, daar spreek je iedereen in eerste instantie met ‘U’ aan. Gewoon een beleefdheidsvorm. Doe je dat niet, dan wordt je raar aangekeken.

Ik voel me zo oud nu

In Nederland was dit tot zo’n 15 a 20 jaar geleden ook zo. Dat is in ieder geval wat mij altijd is bijgebleven. Als klein kind vergat ik soms wel eens een ouder persoon zonder ‘U’ aan te spreken. Dit kreeg ik dan ook goed te horen.

Maar gedurende de jaren is het omgeslagen naar iets ‘negatiefs’. Spreek je iemand aan met ‘U’ dan is het 9 van de 10 keer “zeg maar jij hoor, ik voel me anders zo oud”. Met “U” aangesproken worden wordt tegenwoordig bijna altijd geassocieerd met ouderdom. Zo oud ben ik toch niet? Iedereen gaat daarmee voorbij aan het feit dat het eigenlijk staat voor beleefdheid en respect.

Het begint bij jezelf

Mocht je je dus afvragen waarom je jongeren zo weinig ‘U’ hoort zeggen, zou ik zeggen; zorg ervoor dat het niet meer geassocieerd wordt met ouderdom. En dat begint bij jezelf, want wat leer je een kind dat wel met ‘U’ spreekt als je elke keer zegt: “zeg maar jij hoor, ik voel me anders zo oud”. Ik vind het niet zo gek dat kinderen op een gegeven moment daarmee stoppen.

Het andere punt is dat het ook niet wordt nageleefd door volwassen. Ik zie het ook bij mijn neefje en nichtje. Zij komen weg met je en jij. Als niemand ze erop aanspreekt, leren ze het nooit. Maar dat is met meer dingen zo de laatste tijd, vind ik dan. Er is te weinig correctie richting de jeugd waardoor ze steeds meer de grenzen opzoeken.

Laten we ze als eerste leren hoe je mensen aanspreekt.

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.