Ik heb allerlei voedselallergieën en daardoor moet ik altijd goed opletten als ik buiten de deur eet. Wat mij opvalt is dat het voor mij steeds lastiger wordt om buiten de deur een gezonde lunch (en avondeten) te scoren. Vroeger kon ik buiten nog een broodje gezond eten en dan vroeg ik of de stukjes ei ervan afgehaald konden worden. Dat waren nog mijn minste zorgen. Nu ben ik op het punt beland dat ik me afvraag waar het broodje gezond überhaupt is gebleven?

Ingewikkeld menu

Het valt mij op dat er tegenwoordig steeds meer ingewikkelde menu’s ontwikkeld worden. Zuurdesem brood, speltbrood en brood met een oneindig aantal zaadjes waarvan ik niet weet wat voor zaadjes het zijn. Mag ik dat überhaupt eten? Ik had laatst gegoogled wat de ingrediënten zijn van zuurdesem brood. Ik mag het in principe wel eten. Er zijn echter verschillende zuurdesem broden, sommigen hebben enorm veel zaadjes en dat kan ik dan net weer niet hebben.

Laatst zag ik een menukaart van een nieuwe lunchroom en ik kon me niet zo goed voorstellen wat ik daar kon eten. Ingrediënten zoals harde geitenkaas, redlove appel, chiogga biet en chocolade tomaat werden genoemd. Het klinkt echt heel innovatief en lekker, maar voor mensen met diverse allergieën is zo’n menu niet aantrekkelijk. Ook niet als alle allergenen worden vermeld, het is te riskant.

Ik kan verschillende keren opnoemen waarop ik op zoek was naar een simpel broodje of sneetje met kaas, maar dat was nergens verkrijgbaar: op het vliegveld van Frankfurt, in het centrum van Haarlem, in veel lunchrooms in Rotterdam en ga zo maar door. Waarom moet het zo ingewikkeld?

Glutenvrij en vegan

Ik merk dat er de laatste tijd veel aandacht wordt besteed aan glutenvrij en vegan eten. Ik begrijp dat hier ook ruimte voor gemaakt moet worden, maar ik vrees en voel dat de “traditionele” allergenen nu naar de achtergrond verdwijnen. Ik kan in bepaalde lunchrooms echt niets eten, vanwege mijn ei en noten/pinda allergie. Dat is toch jammer, want naast een cappuccino met mooie latte art, is het ook wel leuk om een keer een broodje erbij te eten.

Mensen met allergieën zijn de dupe

Eten is natuurlijk een basisbehoefte en iedereen houdt zich er elke dag mee bezig. Daarnaast is eten op zich al een tijdje een “ding”. Het eten moet er mooi uitzien, omdat de kans groot is dat het eten op social media wordt geplaatst, dus de presentatie is belangrijk. Hoe ingewikkelder het concept, hoe innovatiever en dus hoe groter de kans dat mensen aangetrokken worden tot dit nieuwe concept. Alleen zijn mensen met allergieën de dupe van dit soort concepten.

Ik hoop dat de ingewikkelde menu een fase is die snel voorbij zal gaan. Mensen met allergieën zijn namelijk geen fase en zij zullen er dus altijd zijn. Je kunt ook niet alle allergieën op een hoop gooien en het menu daarop aanpassen. Ik hoop dat we weer snel back to basics gaan en dat het broodje gezond weer op het menu komt.

Over de auteur

Shalini, mede-oprichtster van hisorher.nl, oftewel Her is: gek op eten, films, social media, de betekenis van het leven en gezelligheid. Reizen ziet ze als haar luxe hobby. Bloggen is haar manier van het uitdrukken van de kleine dingen uit het dagelijks leven.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.