Laatst was ik mijn Cv aan het updaten en stuitte ik op burgelijke staat. Ik vroeg me toen opeens af waarom dat genoemd moest worden. Ik besloot uiteindelijk om dit item uit mijn Cv te halen, omdat ik het niet waarde toevoegend vond op werkgebied. Want wat zegt een huwelijksstatus nou? Wordt een gehuwde kandidaat dan eerder aangenomen dan een niet-gehuwde kandidaat? Wellicht zegt deze status niet veel op een Cv, maar in vele culturen wordt er wel waarde aan gehecht.

En..wanneer ga je trouwen?

Nederlanders zijn nuchter. Toch blijkt dat er in Nederland ook waarde wordt gehecht aan de liefdesstatus van een persoon. Hierbij wordt er geen nadruk gelegd op het huwelijk, maar het hebben van een relatie. Bij hen gaat het meer over de single status vs. de relatie-status. Bij niet-westerlingen gaat het daarentegen een stap verder. Die stellen juist graag de vraag: “En..wanneer ga je trouwen”?

Als je een partner hebt, is er eigenlijk geen reden om te wachten met het huwelijk. 1+1=2. Heb je een partner, dan heb je een huwelijk. In veel niet-westerse culturen is het dan ook not done om lang te daten en te wachten met het huwelijk. Dat is niet netjes en je moet zo snel mogelijk de huwelijksstatus zien te behalen!

Omgevingsdruk

Ik weet dat er in de Hindoestaanse gemeenschap waarde wordt gehecht aan het huwelijk. In bijvoorbeeld India wordt er gevreesd dat als een vrouw op een gegeven moment niet getrouwd is, haar kansen verspeeld zijn en zij haar hele leven alleen zal blijven. Van oorsprong wordt zij dan een “last” voor de ouders, omdat meisjes in India thuis blijven wonen totdat zij gehuwd zijn (natuurlijk zijn er uitzonderingen).

Het huwelijk is heilig en het is ook iets moois. Als een persoon (lees meisje) volwassen is geworden, wordt er al gekeken naar een geschikte huwelijkspartner. De hele omgeving zoekt en denkt mee. Iedereen kent wel een leuke vrijgezel met een goede baan die geschikt is. Hierbij wordt er naar mijn mening niet per se gekeken of beide personen daadwerkelijk bij elkaar passen. Er wordt vooral gekeken of beide personen daadwerkelijk vrijgezel zijn en openstaan voor een gearrangeerde huwelijk. Leuk die omgevingsdruk.

Wat zegt een huwelijksstatus dan?

In niet-westerse culturen bepaalt een huwelijksstatus de manier waarop men naar je kijkt. Als je getrouwd bent, ben je volwassen en zelfstandig. Je neemt je toekomst serieus en bent goed op weg.

Dat kan allemaal wel zo zijn, maar wat zegt zo’n status dan echt over iemand? Naar mijn mening voegt een huwelijksstatus tegenwoordig, net als op een Cv, niets meer toe. Een niet-gehuwde persoon kan ook aardig en liefdevol zijn. Hij/zij kan succesvol zijn op arbeidsgebied en net zo meepraten over onderwerpen zoals gehuwde mensen dat kunnen.

Foto is gemaakt door Tjeerd Paul Jacobs

Over de auteur

Shalini, mede-oprichtster van hisorher.nl, oftewel Her is: gek op eten, films, social media, de betekenis van het leven en gezelligheid. Reizen ziet ze als haar luxe hobby. Bloggen is haar manier van het uitdrukken van de kleine dingen uit het dagelijks leven.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.