In alle culturen verschilt het hoe je je schoonouders noemt. De een zegt meteen ma en pa bij de eerste ontmoeting, anderen noemen de schoonouders bij hun voornaam,  je hebt een groep die erg terughoudend is en spreekt van meneer en mevrouw + achternaam en dan heb je nog een laatste groep die dit onderwerp het liefst vermijdt en dus niks zegt.

Het wordt tijd om deze vier types even grondig onder de loep te nemen.

Type 1: wat nou schoonouders, het is pa en ma!

In niet-westerse culturen is het gebruikelijk om de ouders van je partner na het huwelijk als pa en ma aan te spreken. In India gebeurt dat soms zelfs al voor het huwelijk. Na het huwelijk zijn je schoonouders je nieuwe ouders en is het dus vanzelfsprekend om hen op dezelfde manier aan te spreken als hoe je je eigen ouders noemt. Ik zie westerse mensen dit niet zo gauw doen. Ik snap dat ook wel, want je schoonouders zijn toch niet helemaal je eigen ouders.

Type 2: voornaam noemers

In westerse culturen is het juist gebruikelijk om je schoonouders bij hun voornaam te noemen, want je zegt geen pa en ma tegen hen, dus wat blijft er dan over? De schoonouders vinden het ook “normaal” dat hun schoonzoon of schoondochter hen bij hun voornaam noemt. Dus als beide partijen er geen problemen mee hebben en er geen culturele bezwaren zijn, dan lijkt dit mij een win-win situatie.

Type 3: vermijders

Er is nog een groep die een niet-westerse achtergrond heeft, maar in een westerse omgeving is opgegroeid. Deze groep kan nog weleens in dubio zijn over hoe zij hun schoonouders moeten aanspreken. Pa en ma kan als “verraad” aanvoelen. Je hebt al je eigen vader en moeder, als je ook nog de ouders van je partner zo moet noemen, is er geen verschil meer (westerse gedachte). Maar, vanuit je opvoeding heb je wel meegekregen dat je je schoonouders niet bij hun voornaam mag noemen (niet-westerse gedachte). Wat doe je dan? Juist, je vermijdt het onderwerp en alle situaties en spreekt je schoonouders zo min mogelijk aan!

Type 4: meneer en mevrouw achternaam

Dan is er nog een laatste type. Ik denk dat deze groep in de minderheid is. Zij noemen hun schoonouders keurig meneer en mevrouw + de achternaam erbij. Misschien is dit het geval als je aan het begin van je relatie bent. Ik denk dat deze type ook cultuur overstijgend is. Het kan namelijk in alle culturen voorkomen. Het is een erg beleefde type, waarschijnlijk overleeft dit type het niet en zal het snel overgaan tot type 1.

Herken jij jezelf in een van de types?

Over de auteur

Shalini, mede-oprichtster van hisorher.nl, oftewel Her is: gek op eten, films, social media, de betekenis van het leven en gezelligheid. Reizen ziet ze als haar luxe hobby. Bloggen is haar manier van het uitdrukken van de kleine dingen uit het dagelijks leven.

Gerelateerde berichten

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.