In mijn woonkamer hangen foto’s van mijn grootmoeders. Ze zien eruit als alle Hindoestaanse grootmoeders van mijn generatie. Ze hebben hun haar in een lage knot, een dun sjaaltje op hun hoofd en ze hebben een wijde jurk of rok aan. Bovendien zien ze eruit alsof ze ouder zijn dan 75 jaar, terwijl ze rond de 60 jaar waren. Wat mij de laatste tijd steeds meer opvalt is dat de Hindoestaanse grootmoeder anno 2016 er heel anders uitziet. Hoe komt dat nou toch?

Grootmoeder ziet er anders uit

Vroeger toen ik aan een grootmoeder dacht, zag ik meteen een oud persoon voor me. Grootouders associeer je met het woord “oud”. Ik ken genoeg (Hindoestaanse) vrouwen die 50+ zijn, grootmoeder zijn en er niet oud uit zien. De generatie van nu zal hun grootmoeder op een andere manier herinneren. In hun woonkamer hangt later een foto van een grootmoeder, die een spijkerbroek aan heeft, haar haren los draagt en breed glimlacht.

Westerse invloeden

Het is niet zo vreemd dat de Hindoestaanse grootmoeder er nu anders uitziet. Over de jaren heen verouderen mensen op een andere manier. Natuurlijk zijn er individuele verschillen, maar die zijn er altijd. De generatie van mijn moeder is grotendeels in Nederland opgegroeid. Als je in het westen opgroeit neem je ook bepaalde gewoontes over. Je gaat je anders kleden en gedragen. Deze Westerse invloeden worden dan ook zichtbaar via het uiterlijk.

Grootmoeder gedraagt zich anders

De westerse invloeden komen niet alleen naar voren bij het uiterlijk, maar zijn ook zichtbaar in het gedrag. Met de Hindoestaanse grootmoeder van vroeger kon je gesprekken voeren, maar die gesprekken waren meer op afstand. Niet alle onderwerpen waren geschikt om te bespreken.

Tegenwoordig kan ik me zo voorstellen dat je steeds meer onderwerpen kunt bespreken. Hindoestanen hechten waarde aan de cultuur, dat wil zeggen dat je sommige onderwerpen niet openlijk bespreekt. Tegelijkertijd proberen zij wel om ruimer te denken en meer bespreekbaar te maken.

Veel Hindoestanen hebben een verhoogde kans op een hart-en vaatziekte, vanwege de voeding. Dit is de laatste jaren steeds meer benadrukt en veel Hindoestaanse ouderen letten nu ook op hun voeding, waardoor zij een gezonder leven leiden.

Niet alleen de Hindoestaanse grootmoeder

Ik begon deze blog met de Hindoestaanse grootmoeder, omdat ik de veranderingen in mijn gemeenschap sneller opmerk. Echter denk ik niet dat alleen de Hindoestaanse grootmoeder er nu anders uitziet en zich anders gedraagt. Ik denk dat deze verandering universeel is en in alle culturen kan voorkomen. Toch ben ik wel van mening dat het leven in het westen een grote rol speelt in de veranderingen. En dat het vooral invloed heeft op de mensen die in het westen leven en opgroeien.

Ik ben benieuwd hoe de grootmoeder zich de komende jaren gaat ontwikkelen en of de culturele verschillen uiteindelijk nog zichtbaar zijn.

Over de auteur

Shalini, mede-oprichtster van hisorher.nl, oftewel Her is: gek op eten, films, social media, de betekenis van het leven en gezelligheid. Reizen ziet ze als haar luxe hobby. Bloggen is haar manier van het uitdrukken van de kleine dingen uit het dagelijks leven.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.