De vakantieperiode is aangebroken en iedereen is in een zeer goede mood. Er zijn bijna geen files meer en het is overwegend mooi weer in het land. Wat wil je nog meer? Als ik veel mensen moet geloven, dan willen ze al hun spullen in hun auto proppen en zo diep mogelijk Frankrijk of Duitsland inrijden om daar vervolgens een paar weken op een camping door te brengen. Maar waarom?

Culturele verschillen bij kamperen

Ik heb het mijn hele leven al vreemd gevonden dat mensen hun huis vol luxe vrijwillig verlaten om in een tentje ergens in een natuurgebied rond te brengen. Ook al ben ik in Nederland opgegroeid, ik merk bij zulke vakanties toch dat ik er een andere kijk op heb. Vanuit mijn oogpunt neem je met zo’n vakantie een stap achteruit, helemaal als je elk jaar naar dezelfde plek gaat om te kamperen.

Je ruilt namelijk een prima huis, met het schoonste kraanwater ter wereld, de allernieuwste gadgets, een vreedzame leefomgeving en alle andere faciliteiten die we voor lief nemen in, om in een tentje te gaan wonen, zonder elektriciteit, waar je een badkamer moet delen en waar je geen pindakaas kunt kopen. Die moet je dan maar zien te proppen in je overvolle station. Klinkt als een ideale vakantie. Not for me.

Mij is altijd geleerd om een stap vooruit te maken. Om dan alle luxe en faciliteiten achter te laten en back to basic te gaan, gaat daar tegenin. Het ziet er overigens ook niet uit als de foto bovenin, dat is een sfeerbeeld om kamperen te verkopen.

Goedkope vakanties

Ik heb best lang gedacht dat veel mensen op deze manier op vakantie gingen, omdat het goedkoper was dan een vliegvakantie. Dat is negen van de tien keer wel het geval, maar soms betaal je wel de hoofdprijs om een plekje te bemachtigen waar je je tentje mag opzetten. Als ik Vacansoleil moet geloven dan ben je zo’n € 1000,- kwijt voor een vakantie van acht dagen voor maar 2 personen. Doe mij dan maar zeker een vliegvakantie met een hotel of AirBnB.

Zeker met het laatste vervalt het argument dat je op vakantie altijd buiten de deur moet eten. Als je namelijk via Airbnb een appartement afhuurt kun je zelf ook gewoon koken. Dat is het kamperen van nu, met alle faciliteiten en ook vaak op toplocaties. Je hoeft dus niet meer dakloos te zijn =P

Verschil moet er zijn

Keuzes maken is lastig. Wil je drie keer per jaar op vakantie? Ja, dan moet er vanuit het oogpunt van de kosten de langere vakantie doorgebracht worden op de camping.  Je kunt ook online shoppen naar de beste deals of zoals de meeste van ons, gewoon één keer per jaar op vakantie gaan. Het maakt ook verder niet uit, ik ben al blij met het mooie weer, afnemende files en de rust in deze periode.  Ik heb in ieder geval weer een paspoort en dan kan ik na het hoogseizoen relatief goedkoop op vakantie.

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

2 reacties

 1. Ranuska Jhingur

  Ik snap dat kamperen ook niet. Een vriendin van mij doet of deed dat elk jaar, dan gingen ze met de auto en huisdieren, hondjes, naar zo’n plekje. Zij hield dan niet van vliegen (vliegtuig, niet de insecten), de hondjes waren dan ook op vakantie en waarschijnlijk ook vanwege het natuur aspect. Ze gingen dan wel naar verschillende plekken. Frankrijk, Duitsland, Engeland, Kroatië ook dacht ik. Maar, mij niet gezien! Ik herinner de kampeertrip van basisschool nog. Never again!

  Beantwoorden
  • Madawa

   Het is waar iedereen zich prettig bij voelt en het ligt ook niet alleen aan kosten. Sommige hebben ook angsten inderdaad, voor vliegen of voor bepaalde landen. In mijn buurt zag ik de meeste mensen al hun auto’s volproppen, dakkoffer erbij of fietsen op het dak. Het is maar wat je leuk vind haha.

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.