In het leven kom je verschillende soorten mensen tegen, waaronder risiconemers en comfort zone lovers. Ik ben een comfort zone lover. Als je ergens lekker zit, hoef je toch niet onnodig te bewegen? Klinkt logisch zou je denken, maar er kleeft toch een risico aan het veilig in je comfort zone zitten. Ik ben nu bij dat ene risico beland en zeg: help ik ben vastgeroest!

Veilig in je comfort zone

Mensen zoals ik maken het zichzelf ergens naar hun zin, zij passen zich aan aan hun omgeving en zorgen ervoor dat zij het ergens uithouden, zodat zij zichzelf een stabiel leven garanderen. Of het een leuke omgeving is en of je jezelf niet tekort schiet, komt niet aan bod.

Ik wil graag weten waar ik aan toe ben en wat ik kan verwachten. Het is niet zo dat ik helemaal niet flexibel ben en niet in stress situaties kan handelen, dat kan ik namelijk wel. Toch wil ik mijn leven graag overzichtelijk houden. Ik zit veilig in mijn comfort zone en maak geen aanstalten om zomaar mijn baan op te zeggen om op zoek te gaan naar bijvoorbeeld mijn passie. Dat is namelijk iets dat de laatste tijd toch wel in mij opkomt, een onderbuik gevoel, maar ook een gevoel dat ik voor nu toch maar even negeer.

Ik heb (nog) geen passie

Er zijn volgens mij maar weinig mensen die weten wat hun passie is. De meerderheid is op zoek naar hun passie en een deel ervan vindt het uiteindelijk. Mij bekruipt de angst vaak dat ik misschien geen passie heb. Misschien vind ik alles wel op een moment leuk en soms vind ik helemaal niks leuk, mag dat ook? Misschien werk ik wel om een bijdrage te leveren aan de maatschappij en om geld in het laatje te brengen en geniet ik van mijn vrije tijd.

Ontroesten

Als je geen risico’s durft te nemen wanneer het niet nodig is (bijvoorbeeld wanneer je een vaste baan hebt en niet op de schopstoel zit), dan loop je een hoge risico om vast te roesten. En het is heel lastig om te ontroesten. Er is namelijk geen noodzaak om te bewegen, behalve het feit dat het gezond is om om de zoveel tijd wel te bewegen, om ervaringen op te doen, om jezelf een andere omgeving te gunnen en voornamelijk om 40 uur in de week iets te doen dat je echt leuk vindt. Er is zoveel meer in deze wereld dan dat ene kamertje waar je in bent vastgeroest. Dat weet je echter niet als je niets probeert.

De eerste stap om te ontroesten is dat je (h)erkent dat je vastgeroest zit, daarna merk je vanzelf dat het tijd is om te bewegen en wanneer de tijd rijp is, zul je echt gaan bewegen. Je kunt dan niet meer terug en je bent het jezelf verplicht om iets leuks voor jezelf te vinden.

Beren

Ik kreeg deze week een mooie tip van iemand. Zij vroeg mij wat ik te verliezen had door uit mijn comfort zone te stappen. Het leven gaat immers gewoon door. Stap je op en blijkt later dat het toch niet was waar je op hoopte? Dan ga je toch gewoon weer verder? Je bent weer een ervaring rijker, het leven vergaat niet en gaat gewoon door. Bedenk dus voor jezelf welke beren je allemaal op de weg ziet als je uit je comfort zone stapt en vraag jezelf af of deze beren gevaarlijk zijn of dat je ook met ze kunt knuffelen.

Over de auteur

Shalini, mede-oprichtster van hisorher.nl, oftewel Her is: gek op eten, films, social media, de betekenis van het leven en gezelligheid. Reizen ziet ze als haar luxe hobby. Bloggen is haar manier van het uitdrukken van de kleine dingen uit het dagelijks leven.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.