Ik schreef al eerder over 3 reden waarom technologie je stress geeft. De hoofdboodschap was dat je altijd zelf in control bent over de technologie die je gebruikt. Mocht je het toch lastig vinden om het in control te houden, dan heb ik 3 apps voor de digital detox. Deze apps helpen je om minder afhankelijk te worden van je smartphone of even tot rust te komen. Ontdek hoe deze apps je rust kunnen geven.

Vind de White Spots

In mijn eerdere post schreef ik al over hoe connected de wereld is en de maatschappelijke druk. Je omgeving verwacht dat je snel reageert. Alleen dat maakt het al lastig. Tegenwoordig heb je in Nederland overal wel 4g ontvangst en anders wel een wifispot. Toch zijn er nog in dit kleine land plekken waar totaal geen ontvangst is en dat worden de White Spots genoemd. Op deze locaties heb je geen wifi en ook geen mobiel internet ontvangst.

Digital detox white spotsWhite spots digital detox

Het enige wat je hoeft te doen is de app en je locatie aan te zetten. De app bekijkt dan waar je bent en waar jouw dichtstbijzijnde White Spot is. Als je erop klikt, dan krijg je direct de route ernaar toe te zien via je maps app. Je bent vaak dichterbij een White Spot dan je zou denken. Ga er heen, dan heb je ook een perfect excuus waarom je niet connected bent en het helpt je bij de digital detox.

Bouw je Forest

Wil je niet continue ergens heen voor een digital detox? Dan is Forest de app voor jou. In deze app geef je namelijk aan hoe lang je je telefoon niet wilt gebruiken en druk je op start. Vanaf dat moment gaat er een plantje groeien en hou je het vol tot het einde van je vooraf ingestelde tijd? Dan wordt je beloond met een boom. Gebruik je je telefoon toch? Je reageert bijvoorbeeld op een chat of je opent een andere app, dan sterft de boom. Het doel is dan ook om zoveel mogelijk bomen te sparen zodat je een bos hebt gebouwd.

Forest app

Bron afbeelding forrestapp

Wat deze app nog specialer maakt is dat je het ook op de computer kan gebruiken. Het is namelijk ook een plugin voor je browser. Bij de computer versie moet je aangeven welke website op je blacklist komt. Deze sites mag je dan niet bezoeken, standaard staan natuurlijk de social media sites al ingevuld. Ga je er toch heen, dan krijg je een melding dat je boom kan sterven. Ideaal om je te focussen als je iets moet afmaken voor school of een deadline moet behalen op werk. Dit is dus de digital detox app voor op het werk en thuis.

Automodus

Als je auto aan het rijden bent hoor je natuurlijk niet je telefoon te gebruiken. Maar we doen dat toch massaal. Even bekijken wie mij een bericht heeft gestuurd of wie mijn foto’s op Instagram heeft geliked. Dit zorgt voor veel gevaarlijke situaties. Om dit te voorkomen en je te helpen met de digital detox is er sinds kort de automodus app.

De app is qua functionaliteit vergelijkbaar met de Forest app. Wanneer je de app aanzet, dan mag je geen andere apps gebruiken of überhaupt je scherm aanraken. Doe je dat wel dan verlies je punten. Je bouwt punten op door de app aan te zetten samen met je locatie en harder dan 10km/h te rijden. En natuurlijk niet je mobiel te gebruiken, zelfs niet hands free te bellen.

Met welke app ga jij de digital detox aan?

Drie uiteenlopende apps, maar wel alle drie met een zelfde soort functie. Nu denk je, maar je kan toch ook je telefoon uitzetten, op vliegtuigmodus zetten of verstoppen? Dat zijn zeker ook opties, maar je zult het toch niet doen, want je bent verslaafd. Deze apps kunnen een eerste stap zijn bij afkicken. Alleen downloaden is natuurlijk niet genoeg, je moet ze wel gebruiken. Vaak ben je dan wel om, want er zitten game elementen in waardoor je eerder geneigd bent om het weer te gebruiken.  Ik gebruik alle drie de apps af en toe. Je moet natuurlijk niet helemaal disconnected raken. Welke app zou jij willen proberen?

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.