Dat ik een koffieliefhebber ben hoef ik niemand meer te vertellen. Doordeweeks drink ik zo 10 á 12 koppen espresso weg en er gaan zeker nog wel 2 á 3 koppen cappuccino achterover. Beide drankjes die door een koffiemachine gemaakt moeten worden. Afgelopen vakantie ontdekte ik een veel simpelere manier van koffie zetten, namelijk de French Press. Eigenlijk kende ik het wel (lees wist van het bestaan af). Maar ik had nooit een kopje genutigd, totdat het simpele apparaatje in ons hotelkamer stond.

 

Wat is een French Press?

Als je oploskoffie buiten beschouwing houd, dan is de French Press de makkelijkste manier om een kopje koffie te zetten. Het enige wat je nog hebt is heet water, gemalen koffie, een lepel en de French Press zelf natuurlijk. Het is één van de oudste koffie apparaten ter wereld. Het is uitgevonden in Frankrijk, maar een Italiaan heeft het in 1929 gepatenteerd

French Press koffie apparaat | His or Her

 

Zoals je op de afbeelding kunt zien is het een heel simpel apparaat om koffie mee te zetten. En dan ook nog eens een apparaat dat zonder elektriciteit werkt. De French Press heeft altijd een cilindervorm en een deksel met een zeef. Maar hoe zet je er koffie mee?

 

In 4 stappen een lekker kopje koffie 

Is het dan echt zo makkelijk zul je denken? Nou best wel. Het kan dus in 4 stappen.

Stap 1. Weeg je koffie en meet je water. De beste verhouding voor French Press koffie is 8 gram op 120 milliliter water.

Stap 2. Breng je water aan de kook en vul de Press alvast met gemalen koffie.

Stap 3. Voeg kokend water toe en laat het 4 minuten staan. Roer af en toe even.

Stap 4. French Press it!

En voilà je koffie is klaar.

Wat er allemaal mis kan gaan

De stappen die ik hierboven heb genoemd, kom je overal wel tegen. Maar wat er allemaal mis kan gaan met zo’n simpel apparaatje wordt nauwelijks verteld. Je krijgt de press niet naar beneden, de koffie smaakt heel erg bitter of je hele keuken zit onder de koffieprut.

Waarom gaat de press niet naar beneden?

De koffie heeft al zo’n 4 minuten staan inwerken en het wordt tijd om de deksel erop te doen en te gaan pressen. Je zet de deksel erop, je drukt de press omlaag, maar met geen mogelijkheid krijg je dat ding omlaag. Je wilt ook niet veel harder duwen, want anders breek je de press nog. Wat is er fout gegaan? De koffie is te fijn gemalen. Het is enorm belangrijk hoe je koffie gemalen is. Je koffie moet niet heel fijn zijn gemaald, maar ook weer niet super grof. Het beste is om iets grovere gemalen koffie te kopen of zelf te malen. Wanneer je al gemalen koffie in de winkel koopt, moet je erop letten of het symbool van de French Press erop staat.

Waarom is mijn koffie zo bitter?

Je koffie is perfect gemalen, je hebt een grote pot gezet. Je drinkt er een kop van en na 10 minuten besluit je nog een kop te nemen. Maar nu smaakt je koffie bitter, het is ondrinkbaar. Dit komt, omdat je de gezette koffie samen met de koffieprut hebt laten staan. Dan kan het water nog bij de koffieprut komen, waardoor het bitter wordt. Wanneer je een grotere pot zet, is het het beste om de koffie over te gieten in een pot, zo komt het niet meer in aanraking met koffieprut.

Voorkom dat je keuken onder de koffie zit

Na het zetten van je koffie, blijft op de bodem van de French Press de koffieprut over. Ga niet boven je prullenbak staan met een omgekeerde press om vervolgens de prut eruit te slaan. Dit gaat gegarandeerd mis. Het beste is om een lepel te pakken en het uit je press te schrapen.

Als je je aan de bovenstaande punten houdt, dan kan je toch nog relatief makkelijk een kopje koffie drinken. Alhoewel ik het niet zou aanraden om het doordeweeks te doen, want dan kom je zeker te laat op werk. Bewaar het liever voor het weekend.

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.