Bij de post “inspiratie over fotograferen” kon je al lezen dat ik regelmatig foto’s maak en deze ook bewerk. Dit had ik al geleerd toen ik begon met fotograferen, ver voordat er handige apps waren hiervoor. Met een DSLR is het namelijk mogelijk om naast JPG, een foto ook in RAW te schieten. Zonder heel technisch te worden zal ik even kort het verschil uitleggen tussen JPG en Raw. Bij JPG worden de foto’s gecomprimeerd opgeslagen. Dit zorgt voor een kleiner bestand, dat ook nauwelijks te bewerken valt. Als je RAW schiet, dan blijven de verschillen lagen in takt. Dit betekent ook een veel groter bestand, maar met als grote voordeel, dat je de foto achteraf kan bewerken met bijna geen kwaliteitsverlies. Dat laatste is dan ook favoriet bij fotografen en die gebruiken dan ook dure programma’s om deze foto’s te bewerken. Zoals Adobe Lightroom, Photoshop en Aperture. Deze programma’s zitten ook bomvol met opties, die een gemiddelde consument niet gebruikt.

Foto’s bewerken op een app

Met de komst van handige fotobewerkingsapps en gratis programma’s, worden programma’s als Lightroom steeds minder belangrijk voor de consument. Waarom zou je er nog voor betalen, als gratis varianten bijna net zo goed zijn? De gemiddelde persoon is echt niet bezig om de foto te bewerken zonder kwaliteitsverlies. Ze willen er gewoon goed op staan om dit weer te delen via de kanaal naar keuze. De verandering in de markt is Adobe ook niet ontgaan, want sinds twee jaar betaal je ook niet meer voor het volledige pakket. Je sluit tegenwoordig een abonnement af. De vraag blijft of dit genoeg is voor de consument? Ik ga zelf voor de gratis apps en programma’s.

Mijn favoriete gratis apps

Er zijn talloze gratis en betaalde apps waarmee je foto’s kunt bewerken. Ik gebruik ze zelf niet allemaal en ga daarom alleen in op mijn favorieten. Ik heb zelf twee apps die ik het meest gebruik om foto’s te bewerken. Dat zijn Snapseed en Instagram.

Snapseed

Dat Google achter veel producten zit is een feit en zo is ook deze fantastische app van hen. Niet dat ze het ontwikkelt hebben, want dat deed Nik Software. Dat was een bedrijfje dat gespecialiseerd is in het maken van plugins voor de duurdere programma’s zoals Lightroom, Photoshop en Aperture. Met genoeg ervaring uit die branche is deze simpele app ontwikkeld. De app werd snel populair en toen heeft Google het bedrijfje gekocht. Het mooie aan deze app is dat het ontzettend uitgebreid is maar toch gebruiksvriendelijk. Het heeft een super user interface dat volledig gebruik maakt van je touchscreen. Als je haast hebt gebruik je de automatische correcties en anders kan je op 5 niveaus je foto bewerken.

Snapseed

Het stopt niet bij het bewerken en retoucheren van foto’s. Er zijn ook tal van filters en kaders die je kunt gebruiken. Om het helemaal rond te maken, kan je het gemakkelijk delen met je vrienden via mail of sociaal netwerk naar keuze. Natuurlijk staat bij het delen Google + bovenaan.

Instagram

Over deze app hoef ik niet veel uit te leggen, denk ik. Iedereen kent het wel of heeft er ieder geval van gehoord. Sinds de lancering is er namelijk ook haast niets veranderd aan de app. Het staat nog steeds bekend om de filters die je kunt toepassen op je foto’s. Net als bij Snapseed speelt gebruiksvriendelijkheid hier ook een grote rol, waardoor je binnen 30 seconden een foto hebt bewerkt. Wat ook mooi is aan Instagram is het raster dat standaard aan staat als je een foto maakt vanuit de app. Dit is een element uit de fotografie om een goede compositie te kiezen. Je maakt dan sneller gebruik van de Rule of Thirds. Samen met een filter verklaart dat misschien wel waarom foto’s van Instagram er 9 van de 10 keer interessant uitzien.

Online foto’s bewerken

Naast de talloze apps heb je online ook genoeg programma’s waarmee je foto’s kunt bewerken. De drie programma’s die ik daarvoor gebruik zijn Snapseed, Canva en Befunky.

Snapseed

Weer Snapseed? Geen zorgen, ik heb het niet per ongeluk gekopieerd van hierboven. Ik vind deze app zo goed, dat ik het ook op de pc gebruik. Van de verschillende apps/programma’s is dit ook degene die het dichts in de buurt komt van een Lightroom. Een extra voordeel is dat het programma, sinds het onderdeel is van Google, 100% gratis is.

Canva

Als je snel een design wilt maken, of het nou voor een flyer is of voor Facebook, dan is Canva het juiste programma. Canva is het makkelijkste programma om mee te designen. Voor elk sociaal platform, maar ook offline promotie materiaal is er een template waarmee je aan de slag kunt. Het is dan ook geen programma waarmee je je foto’s bewerkt, maar eerder een grafisch design programma. De eenvoudige en gratis variant van Illustrator.

Schermafbeelding 2015-04-02 om 20.46.19

Het mooie aan dit programma is de hoeveelheid templates die er zijn en het gemak waarmee je een design in elkaar tovert. Het programma heeft in 2014 ook een Webbyaward ontvangen met als slogan “Canva enables anyone to become a designer”. Dat moet genoeg zeggen, probeer het eens uit.

Befunky

Dit is het programma waarmee je het meeste lol kunt hebben. In 1e instantie heeft het alle opties dat Snapseed ook heeft. Waarin het verschilt met Snapseed is het feit dat je de persoon op de foto echt kunt retoucheren. Zo kun je de tanden bleken, make-up aanbrengen, kleuren van de ogen aanpassen, pukkels verwijderen etc. Voor een Photoshop gebruiker klinken deze opties heel bekend. Alleen in Photoshop is het een stuk ingewikkelder om het uit te voeren. Daarnaast is het met Befunky mogelijk om allerlei attributen toe te voegen aan je foto.

Befunky

Het is niet allemaal gratis

Alle boven genoemde programma’s zijn gratis, tot op een zekere hoogte. Wat ze allemaal gemeen hebben is in-app aankopen. Voor de beste filters, de leukste templates/attributen of de leukste opties moet betaald worden. Dat is op zich geen punt, want je komt heel ver zonder. Wil je meer, dan koop je het extra pakket en anders ben je toch aangewezen op de gevestigde orde. Maar het gros van de mensen wil gemak en dat doen deze apps buitengewoon goed. Wat is jullie favoriete app?

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.