Je laat je vrijwillig opsluiten en dan is het jouw taak of van de groep om te ontsnappen. Het is tegenwoordig een van de populairste bezigheden. Uit een gevangenis ontsnappen net als bij de serie Prison Break, kun je nadoen bij Prison Escape, dat is nu volgens mij de populairste versie. Ik heb onlangs een mildere versie gedaan, namelijk de “Escape Room”.

Escape Room, wat is het?

Escape room is een ruimte waarin je alleen of met een groepje wordt opgesloten. Het is dan de bedoeling dat je aan de hand van opdrachten, hints en speurwerk je weg uit deze ruimte vind. In mijn geval waren het 6 rebussen. Uit elke rebus kwam een getal en met deze 6 getallen kon je de deur openen. Er zit een tijdsdruk op, want je moet het binnen 45 minuten achterhalen. Zo niet, dan is het game over! We hadden ook een extra mogelijkheid om een tip te vragen, maar dan gaan er 5 minuten van de tijd af. Dat is alle uitleg die we kregen en de deur ging dicht en het licht uit.

Game on, start de Escape Room!

Vanaf het moment dat het licht uitging, gingen er allemaal beelden door mijn hoofd. Ik ben namelijk grote fan geweest van de Saw filmreeks. Daar moest ik wel kort aan denken. Dat hield de spanning in ieder geval hoog. Kort nadat de deur dicht ging, startte de intro video. Hierin wordt iets meer achtergrond informatie gegeven over de kamer waarin wij zitten en wat onze rol is. De sfeer wordt hiermee opgebouwd. We zaten in een oud communicatiestation dat net na de Tweede Wereldoorlog gebouwd is. Aan het einde van de video ging het licht gelukkig aan en was het Game on!

Keep it simple

Het leuke maar ook het lastige aan zo’n Escape Room is dat je overal iets achter gaat zoeken. Bij een makkelijke uitkomst denk je al snel, nee dat kan het toch niet zijn? Dan verzin je er van alles bij en je raakt zo steeds verder weg van het juiste antwoord. Dit is ons ook overkomen. Alle attributen in de kamer waren ook echt. Dit draagt bij aan de beleving van het spel.

Zijn we ontsnapt?

De hamvraag is natuurlijk, is het nog gelukt? Zoals je hierboven al las lieten wij ons meeslepen met het spel. We waren op de goede weg, maar vonden sommige antwoorden te simpel. Dus we maakten het onnodig ingewikkeld. Maar het is ons wel gelukt om te ontsnappen, hoe dan? Met nog maar 14 seconde op de klok hadden we een gelukstreffer. Door puur random wat getallen in te vullen is het ons gelukt om de Escape Room te verlaten! Ik kan natuurlijk niet vertellen wat die reeks was, dat moet je zelf maar zien uit te vogelen.

Dit was een super ervaring en het smaakt naar meer. Gelukkig zijn er Escape Rooms door heel Nederland en elke room ziet er anders uit en heeft andere opdrachten. On to the next one! Onze editie was in de Avonturenfabriek in Loosdrecht.

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.