De laatste tijd merk ik op dat ondanks de technologie erg vooruitstrevend is, het vooral ook stress geeft. Het is gemakkelijk en fijn dat je overal en altijd online bent, maar dit geeft ook stress. Je voelt een bepaalde druk om te voldoen aan de wensen van anderen en ga zo maar door. Ik ben dan ook van mening dat technologie je stress geeft. Waarom? Dat lees je hier.

 “Push” in your face

De eerste reden is denk ik ook direct de belangrijkste reden waarom technologie je stress geeft. Op alle mobiele apparaten zit tegenwoordig een push functie. Je krijgt een melding van mail, een whatsapp, agenda, herinnering, nieuws etc. direct naar je gepushed. Vaak is deze push bericht ook gecombineerd met een trilfunctie. Hoe meer apps of functies je gebruikt, hoe meer push meldingen je zult ontvangen. Vaak staat het zelfs standaard aan of wordt er proactief  gevraagd om de push functie aan te zetten. Al die prikkels zorgen voor conditionering en op een gegeven moment voel je zelfs een push bericht zelfs wanneer je geen melding hebt. De zogenaamde fantoom trillingen. Dat is al een 1e teken van stress.

Je bent Always on

Hiermee bedoel ik niet alleen mee dat andere mensen kunnen zien dat je online bent op Whatsapp of op Facebook Messenger. Nee, zelfs als je daar niet op zit ben je toch altijd online. Je bent namelijk altijd bereikbaar en verbonden. Je kunt dus altijd gestoord worden met een berichtje, mail of een telefoontje. Dat je maar altijd bereikbaar bent geeft mensen stress, maar aan de andere kant streven we er ook massaal naar om always on te zijn. Je krijgt bijvoorbeeld ook stress als je batterij onder de 20% daalt. Als je telefoon uitvalt, ben je namelijk niet meer bereikbaar. Dan post je dat toch even alvast op Facebook =P.

Maatschappelijke druk

Een laatste reden om stress te ervaren is dat je omgeving verwacht dat je snel reageert. Je krijgt tenslotte van bijna alles een push melding, dus waarom reageer je niet direct? Dat zijn verwijten die ik regelmatig hoor. Ik heb het onlangs zelf nog meegemaakt. Meestal hoor ik dat er al frustraties ontstaan als je niet binnen 15 minuten reageert. Bij mij duurde het 2,5 uur voordat ik echt ging afvragen waarom ik nog geen reactie had. Toen besloot ik maar te bellen, want ik werd ongerust. Er was niks aan de hand natuurlijk, ik was gewoon een afspraak vergeten (oeps). Sommige mensen verwachten in zulke situaties ook dat je direct reageert, ook al heb je een afspraak met iemand. Deze maatschappelijke druk kan dus ook leiden tot stress.

Hoe voorkom je dat technologie je stress geeft?

Deze situaties zijn voor iedereen wel herkenbaar. De een is er gevoeliger voor dan de ander. De eerste twee redenen zijn heel simpel op te lossen. Zet de push meldingen gewoon uit en zet je telefoon vaker uit of op stil. Jij beheert tenslotte de technologie (telefoon) en niet andersom. Er is ook geen man overboord als je niet direct reageert.

De laatste reden  is lastiger, want daar heb je het niet alleen voor het zeggen. Het is een maatschappelijke issue. En ik denk niet dat dit op korte termijn anders wordt. Het begint echter wel bij jezelf. Jij kan je eigen instelling wel veranderen.

Ik heb nu ook 3 apps die je hierbij kunnen helpen.

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.