Foto’s en video domineren tegenwoordig onze wereld. Het is de afgelopen jaren ook steeds makkelijker geworden om foto’s of video’s te schieten. Iedereen heeft wel een smartphone waar een prima camera op zit. We schieten er dan ook massaal op los. Digitaal schieten is easy, zeker met alle makkelijke filters die we eroverheen kunnen gooien. Maar nog niet zo heel lang geleden ging dat nog niet zo gemakkelijk. Hoe deden ze dat vroeger? Met nog analoge fotocamera’s? Ik ging dat uitzoeken en leerde nog beter foto’s schieten.

Schiet al tijdje digitaal

Ik heb zelf nog wel de tijd meegemaakt dat we alleen maar camera’s hadden met filmrolletjes. Toen hadden we ook maar een paar fotoalbums en geen overload aan digitale foto’s. Tijdens mijn middelbare school tijd kwam de digitale camera op en al snel wist je niet beter. Ook al had ik de analoge camera meegemaakt, ik had automatisch meer met een digitale camera. Nooit meer wachten op je rolletje dat nog ontwikkeld moest worden, nee gewoon schieten en direct resultaat. Ik kreeg al snel mijn eerste point en shoot voor op vakanties en toen ik er steeds meer feeling mee kreeg, volgde mijn eerste spiegelreflex camera. Zo raakte ik steeds meer in de ban van fotografie. Met een spiegelreflex camera is het in het begin vrij lastig om er mee aan de slag te gaan. Je kunt hem natuurlijk op de automatische stand zetten, maar waarom heb je dan een camera gekocht waar je veel meer mee kan? Door verschillende tutorials [link toevoegen] en veel foto’s te maken raakte ik steeds meer gewend aan alle extra opties.

Je denkt eerst 10 keer na bij een analoge camera

Er zitten twee grote voordelen aan digitale camera’s. Je ziet direct het resultaat, maar bovenal je kunt veel meer foto’s schieten dan kon op een fotorolletje. Dit zorgde automatisch ook voor enorm veel foto’s die je bijvoorbeeld tijdens een vakantie schiet, waar je na de vakantie nooit meer naar omkijkt. Op een gegeven moment heb je ook zoveel foto’s geschoten dat het je ook gewoon paar uur kost om er doorheen te gaan. Waarvoor doe je het dan? Dat vroeg ik mij dus ook af. In het begin schiet je veel foto’s omdat je nog aan het leren bent, maar daarna is dat overbodig. Het wordt dan juist steeds meer een handicap.

Wanneer je tijdens je vakantie hetzelfde aantal foto’s schiet met een analoge camera als dat mensen nu met een digitale camera doen, dan heb je alleen al een trolly nodig voor alle filmrolletjes die je moet meenemen. Je denkt dus wel 10 keer na voordat je een foto neemt. Dat sprak mij wel aan en ik besloot op zoek te gaan naar een analoge camera.

Waar koop je een analoge camera?

De grotere camera merken verkopen geen analoge camera’s meer. Je kunt natuurlijk nog wel van die wegwerp camera’s kopen, maar daar kan je dan ook niks mee. Je bent daarom aangewezen op 2e hands en dan kom je vanzelf op markplaats.nl terecht. Er is nog vrij veel aanbod op analoge camera’s, je moet daarom wel een voorkeur hebben voor een bepaald merk. Dat scheelt al een hoop. Dan kijk je of de camera wel compleet is en natuurlijk nog goed werkt. Voor minder dan €100,- heb je al een flagship model maar dan van minimaal 25 jaar geleden. Zo heb ik onlangs de Canon A1 gekocht. Dit was het topmodel van Canon van 1978 tot 1985. De camera is dus zelfs ouder dan dat ik zelf ben.

Ik ga hem de komende tijd testen en dan kom ik terug met een review en de foto’s natuurlijk. Alleen moet ik dan wel kijken hoe ik de geprinte foto’s dan weer online krijg =P

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.