Zelf ben ik altijd opgevoed met de regel dat je respect moet hebben voor de ouderen. Met enige regelmaat sta ik dus op voor iemand in de metro, bied hulp aan in de winkel of maak soms tijd voor een kort praatje. Onlangs werd ik er echter op een vervelende manier aan herinnerd dat het niet altijd vanzelfsprekend is dat ouderen zichzelf ook respectvol naar anderen gedragen.

 ‘Dat past makkelijk!’

Die dag stond ik in een behoorlijk volle metro en zodra de deuren openden wilden er nog meer mensen de metro in. Mijn vriendin, een paar andere mensen (inclusief een klein jongetje) en ik zelf werden massaal aan de kant geduwd, onder luid geschreeuw ‘Dit past makkelijk’ en ‘We kunnen er nog makkelijk bij’. Tot mijn verbazing bleek deze groep te bestaan uit een stel bejaarden! Nog erger werd het toen er bij de volgende halte nog meer mensen de metro in wilden en deze oudere mannen mij express, zonder een excuus of pardon, nog verder met mijn gezicht tegen de glazen ruit aan duwden.

Asociaal gedrag door ouderen

Steeds vaker kom ik tegenwoordig zulke ‘asociale’ ouderen tegen in het dagelijks leven. Jonge meisjes worden lastig gevallen door oude mannen, Pas op ouderen | His or Hermensen worden van de stoep af gereden door bejaarden in een scootmobiel (deze groep noem ik zelf meestal de terroropa’s of –oma’s; laatst reed er iemand letterlijk over mijn voet!) en er worden mensen, inclusief kinderen, van hun stoel af gejaagd in het openbaar vervoer. Ook dringen de ouderen regelmatig voor in de rij bij de kassa. Hierdoor vroeg ik mij af: Ben ik de enige die dit regelmatig opvalt?

Nieuwsgierig als ik ben, ging ik op onderzoek uit. En wat blijkt? Het internet staat vol van mensen die zich ergeren aan asociale ouderen! Er zijn zelfs hele forums aan toegeweid! Uiteraard wil ik benadrukken dat het hier maar om een klein groepje ouderen gaat en gelukkig is de grootste groep heel beleefd en uiterst vriendelijk (om eerlijk te zijn moet ik toegeven dat ik over het algemeen een zwak heb voor de vrolijke, of juist de mopperende oudjes). Maar toch ga je je hierdoor afvragen hoe dit er in de toekomst uit zal gaan zien. Hoe zal het zijn als de huidige generatie bejaard is? Zal dit erger worden of blijft het bij een enkeling? En hoe moet je eigenlijk reageren als je je in een dergelijke situatie bevindt?

Geef het goede voorbeeld!

Je hoort continue de opmerkingen dat jongeren tegenwoordig asociaal en onopgevoed zijn, maar het lijkt mij zeker ook belangrijk te benadrukken dat ouderen zich ook respectvol horen te gedragen. Ik roep daarom alle ouderen op om vooral het goede voorbeeld te blijven geven (al mogen ze natuurlijk wel voor zichzelf opkomen als ze onjuist behandeld worden). Oh.. En het zou ook fijn zijn als ze af en toe een beetje oppassen als ze met 11km/u over de stoep of door de winkel scheuren!

Over de auteur

Mijn naam is Ricardo en in het dagelijks leven werk ik op de Erasmus Universiteit. Daarnaast kijk ik graag naar films en series, ben ik gek op eten en heb ik interesse in games en gadgets. Als trouwe lezer van de blogs op hisorher.nl, hoefde ik uiteraard geen twee keer na te denken toen mij werd aangeboden om een blog te schrijven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.