Ik ben geïnspireerd door het boek van Roué Verveer en daarom schrijf ik deze blog. Ik vind namelijk dat er meer aandacht besteed moet worden aan de jeugd van tegenwoordig. Ze zijn ten slotte onze toekomst. Het boek van Roué Verveer heet: Waarom? Daarom? Het gaat erom dat de ouders weten wat goed is voor een kind en er dus een duidelijke scheidingslijn is tussen ouder en kind. Ik zie deze scheidingslijn niet altijd terug in de jeugd van tegenwoordig.

De jeugd van tegenwoordig is zo anders

Als ik jongeren van tegenwoordig vergelijk met mijn generatie (oke zo lijkt het alsof ik oud ben en veel levenservaring heb, dat klopt niet helemaal, maar het is toch een andere generatie), dan denk ik what the hell just happened? Ze zijn zo anders. Mijn mede jongeren en ik waren niet zo.

Wat is dan anders?

Ik zal precies vertellen wat er nu zo anders is.

1. MSN was toen helemaal in en smartphones niet. Toen ik thuis kwam van de (middelbare) school, ging ik Dragonball Z kijken, huiswerk maken en MSN’en. Er werden geen online naaktfoto’s naar elkaar verstuurd (voor zover ik weet), we gingen gewoon gezellig chatten voor een bepaalde tijd (dus niet onbepaald tot hoe laat je wilt). Daarnaast zagen we elkaar weer op school de volgende dag, we gingen dus niet ellenlang appen, maar hadden gewoon persoonlijk contact met elkaar. En als je toch moest bellen, dan kon je via de huistelefoon bellen. Let op: de telefoon stond wel in de woonkamer, heel persoonlijk kon dat gesprek niet worden.

2. We hadden geleerd om ouderen te respecteren. Als ik op visite ging bij familie, wist ik dat ik iedereen persoonlijk moest groeten. Je zei dus niet “hallo allemaal”, nee, je ging alle ooms, tantes, neven en nichten af en groette iedereen beleefd. Nu is dat volgens mij helemaal losgelaten. Sommige kinderen durven of willen niet groeten en het is oke! Het wordt gedoogd door de omgeving.

3. Ze zijn gewoon zo verwend! De jeugd van tegenwoordig heeft op hele vroege leeftijd al een smartphone, Facebook account, merkkleding en ze mogen bepalen wat ze eten. Ik had een smartphone op mijn 18e en ik betaalde dat helemaal zelf. Ik heb pas sinds 5 jaar een Facebook accountIk hecht geen waarde aan merkkleding, tenzij ik iets echt heel mooi vind en dan gaat er met pijn in mijn hart een flink gedeelte van mijn salaris af. Als laatste, ik bepaalde niet wat ik at! Ik at gewoon alles wat de pot schafte en ik at het helemaal op. Of er nou peper in zat, of het nou alleen groente met rijst was, dat maakte allemaal niet uit. Mijn moeder wist wat goed voor mij was, ikzelf niet.

Kinderen van tegenwoordig mogen meebepalen, zoals Roué ook schrijft. Ze worden als gelijken gezien.

De gevolgen

Ik vrees dat de huidige generatie ook iets compleet anders gaat meegeven aan hun eigen kinderen. Anders is niet per definitie fout, maar toch denk ik dat er in de toekomst weinig overblijft van de opvoeding die wij van onze ouders hebben meegekregen.

Natuurlijk moeten we met de tijd meegaan, daar ben ik helemaal voor. Je moet alleen niet vergeten om belangrijke waarden en normen mee te geven aan je kinderen. Ik ben geen opvoeddeskundige en ik heb ook geen kinderen. Ik heb wel ogen en oren en zie wat er om mij heen gebeurt. De jeugd van tegenwoordig lijkt het kleine niet te waarderen, omdat ze er ook geen moeite voor hoeven te doen.

Als ik denk aan mijn generatie, zou het best kunnen dat de generaties voor de mijne vinden dat “wij” weer te verwend zijn. Zij hadden natuurlijk geen MSN, geen computer etc. Is dit dan een terugkerend onderwerp? Dat de generatie ervoor de generatie die erna komt, maar verwend blijft vinden?

Uiteraard zijn er ook uitzonderingen. Ik wil deze blog dan ook positief afsluiten met een persoonlijk verhaal. Afgelopen weekend had ik afgesproken met mijn nichtje. Samen met mijn zus ging ik mijn nichtje ophalen. De oma van mijn nichtje vroeg of ze haar mobiel wilde meenemen, ik keek mijn nichtje aan en was benieuwd naar haar reactie. Ze verraste mij door te zeggen: “nee, dat hoeft niet”. Welk kind zegt dat tegenwoordig nou? Hopelijk lopen er meer van haar rond op deze wereld.

Over de auteur

Shalini, mede-oprichtster van hisorher.nl, oftewel Her is: gek op eten, films, social media, de betekenis van het leven en gezelligheid. Reizen ziet ze als haar luxe hobby. Bloggen is haar manier van het uitdrukken van de kleine dingen uit het dagelijks leven.

Gerelateerde berichten

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.