Ik ben onlangs op vakantie geweest in Curaçao. Voor mij het meest gekleurde eiland, die ik tot nu toe heb bezocht. De huizen zijn geverfd in alle mogelijke kleuren, zelfs leguanen groen. Ik hoorde dat de gouverneur die destijds had besloten om de huizen een kleur te geven (alle huizen waren vroeger wit) , aandeelhouder was van de verffabriek. That explains.

Gekleurde huisjes in Punda

Gekleurde huisjes in Punda

In deze blog vertel ik je iets over het land, wat het gemeen heeft met Nederland, wat je allemaal in Curaçao kunt doen, hoe je vervolgens op die plekken kunt komen en last but not least, wat je daar allemaal kunt eten!

Een beetje geschiedenis

De oorspronkelijke inwoners van Curaçao waren indianen. Die zie je nu helemaal niet meer. De Spanjaarden zijn hier verantwoordelijk voor. Rond 1500 kwamen de Spanjaarden aan in Curaçao. Zij hebben vervolgens alle indianen weggevoerd naar Haïti. Daarentegen hebben zij West-Afrikanen naar Curaçao gebracht, om als slaven te werken. De Nederlandse regering heeft uiteindelijk een eind gemaakt aan de slavernij.

Deze informatie is niet afkomstig van Wikipedia, maar van een Nederlander die al 27 jaar in Curaçao woont. Hopelijk heeft hij niet tegen mij gelogen.

Nederlandse invloeden

De Julianabrug en Emmabrug (pontjesbrug) kennen we vast allemaal wel. Dat de munteenheid Antilliaanse gulden is, ook wel. Dat bijna Ah_hisorheriedereen op het eiland Nederlands spreekt, weten we vast ook wel. Wat weten we dan nog niet over de Nederlandse invloed in Curaçao? Hint, het gaat over een supermarkt.

Er zijn namelijk twee filialen van de Albert Heijn in Curaçao! Het is zo bizar als je daar binnenloopt. Je waant je even in Nederland. Ik vind de Ah in Curaçao veel leuker dan die van ons! Je kan daar namelijk ook belegde broodjes en pasteitjes kopen, maar de prijzen liggen wel weer een stuk hoger. Zelfs je bonuskaart kan je daar niet bij helpen.

Ah binnen_hisorher

Places to visit

Stranden

Er zijn superveel mooie stranden in Curaçao, maar ik heb ze lang niet allemaal bezocht. Er zijn twee soorten stranden. Stranden waarvoor je moet betalen, maar die hebben ook meer faciliteiten. Zoals strandstoelen (waar je mogelijk ook voor moet betalen), eettentjes, gratis wifi, toilet en douches etc. Deze stranden zijn populair onder de toeristen. De stranden waar je niet voor moet betalen, zijn populair onder de locals. En dan vooral in het weekend. Niet heel gek, als bewoner wil je in het weekend natuurlijk niet ook nog eens betalen om met je familie te genieten van een dagje strand.

De stranden die ik heb bezocht zijn: Grote Knip (gratis) en Cas Abou (betaald), beiden aan de westkust. Jan Thiel (betaald) en Mambo beach (gratis), beiden aan de oostkust.

Grote knip_hisorher

Grote Knip

Wat mij opviel is dat er veel Nederlandse toeristen te vinden zijn aan de oostkust. Bij Jan Thiel leek het net of ik gewoon in Nederland was. Dat moet je dus maar net leuk vinden op vakantie!

Cas Abou

Cas Abou

Het water in Curaçao is best ruw. Daarnaast zijn er veel stenen in het water. Ik had soms wel moeite om in het water te komen. Misschien is het handig als je waterschoenen hebt voor sommige stranden.

 

Klein Curaçao

Op ongeveer 1,5 uur varen ligt het onbewoonde eiland Klein Curaçao. Je kunt dit eiland via een tour bereiken. Wij zijn via Miss Ann Boat Trips

Klein Curacao

Klein Curacao

geweest. Let op: als je zeeziek bent, ga je gegarandeerd overgeven op de heenweg. Ik heb in maar liefst 2 zakjes overgegeven. Bijna iedere passagier had overgegeven. Je vaart op de heenweg tegen de golven in, aangezien deze best ruw en hoog zijn, schommelt de boot constant. Vervolgens moet je via een ander, kleiner bootje, het strand bereiken.

Wij kregen bij aankomst meteen een goed verzorgd ontbijtje (die mij bij erg karig was, aangezien ik nog erg misselijk was). Alle drankjes (water tot frisdrank) waren on the tour. Als lunch kregen we een bbq, deze was ook erg goed verzorgd. Er was een buffet van kip, varken, rund, nasi, brood, maïs en salade.

Klein Curacao signs

Klein Curacao signs

Naast onze tour was er nog een andere tour: Mermaid Boat Trips. Zij hadden naar mijn mening een betere boot. Op het punt waar onze boot haar anker had gelegd, zag je de boot heen en weer schommelen. Wij konden met het kleiner bootje niet aanmeren, omdat de golven aan de kust te hoog waren en er veel stenen lagen. Wij zijn dus aangemeerd bij het strand van de Mermaid Boat Trips. Zij hadden een beter en rustiger strandje. Ik zou je dus adviseren om liever met deze tour te reizen.

How to travel

Nummer 1 tip voor het vervoer in Curaçao: huur een auto vanaf dag 1! Dat kan je al vanaf Nederland regelen. Maar het kan ook bijvoorbeeld via je hotel. En als ik nog een tip mag geven, neem dan een automaat en geen handgeschakelde auto. Curaçao kent namelijk veel heuvelachtige weggetjes, het is fijn en makkelijk om lekker niet te hoeven schakelen.

Onze huurauto

Onze huurauto

Er is geen navigatie, vertrouw dus op je vermogen om kaart te lezen en op de borden te letten. De receptie in ons hotel was ook zeer behulpzaam in het geven van routebeschrijvingen als we op pad wilden gaan. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je niet zult verdwalen. De lengte van Curaçao is 61 km. Dat is dezelfde afstand die ik vanuit mijn huis afleg naar het huis van His. Kan je nagaan.

Mocht je toch geen auto willen huren, reis dan met de lijnbus. Ik heb vernomen dat dit niet veel geld kost. Van een andere toerist hoorde ik dat de chauffeur je zelfs afzet bij je hotel of huis buiten de officiële haltes om. Dat doen onze buschauffeurs niet hoor.

De taxi’s zijn erg prijzig, ik denk dat je dit dus beter kan nemen als je echt geen andere optie hebt.

Places to eat

Jaanchies

Wij hadden een dag een eilandtour geboekt. Tijdens deze tour hebben wij geluncht in restaurant Jaanchies. Vriendin J.M. had mij al getipt over dit restaurant. Dit was echt een epic ervaring! Vooraf waren wij al ingeseind door onze chauffeur. Er is namelijk geen menukaart, meneer Jaanchie is de menukaart. Het bezoekje zag er als volgt uit.

We stopten voor het restaurant, waar ik normaal gesproken voorbij was gereden. Het valt namelijk niet per se goed op.

Jaanchies

Jaanchies

Buiten zag je immens veel kleine vogeltjes, die het nodige geluid maakten. Binnen in het restaurant zag je van alles en nog wat. Het had een knus en huiselijk sfeertje. We gaven onze drankenbestelling op en even later verscheen Meneer Jaanchie in person.

Hij vertelde wat je kon eten: een lekker visje in een krokant jasje, kip (hij deed een kippetje na die aan het vliegen was), garnalen lekker gekruid in knoflook, oma’s stoofpotje, geitenvlees en leguaan! Daarnaast kon je witte rijst, bonenrijst en patat krijgen. Je mocht alles dubbel nemen en meerdere combinaties waren dus mogelijk. Witte rijst met patat, bonenrijst met patat, patat met patat enz. Even later liep meneer Jaanchie terug naar de keuken om de bestelling door te geven. Voordat iedereen zijn/haar eten had gekregen, waren we al een half uur tot drie kwartier verder. Uiteindelijk hebben we ongeveer 2 uur gezeten in het restaurant. Je moet dus geen haast hebben als je hier gaat eten. Het eten is echt lekker en niet prijzig. Het is zeker de moeite waard om dit restaurant uit te proberen.

Brakkeput mei mei

In het oosten bevindt zich het openlucht restaurant Brakkput mei mei. De locatie is uniek, het bevindt zich namelijk voor een negentiende eeuws plantagehuis. Er staan tegenwoordig geen borden meer die het restaurant aangeven. Mocht je hiernaartoe willen gaan, vraag dan vooraf in het hotel om aanknopingspunten. Ik had gegrilde kip gegeten, met patatjes en groente. Erg lekker eten en je eet echt letterlijk onder de sterren (als je na 19.15 uur nog daar bent).

Brakkeput Mei Mei

Brakkeput Mei Mei

Verder kun je van alles en nog wat eten in Curaçao. Van sushi tot aan Indiaas eten, je hebt er bijna alles tegen redelijke prijzen.

Oke, deze blog is te lang geworden voor blog termen. Excuses daarvoor. Mocht je naar Curaçao gaan, huur een auto en geniet lekker van alles! Voor eerste indrukken zijn 5 dagen meer dan genoeg.

 

 

Over de auteur

Shalini, mede-oprichtster van hisorher.nl, oftewel Her is: gek op eten, films, social media, de betekenis van het leven en gezelligheid. Reizen ziet ze als haar luxe hobby. Bloggen is haar manier van het uitdrukken van de kleine dingen uit het dagelijks leven.

Gerelateerde berichten

13 reacties

 1. Ranuska Jhingur

  Hmmm!! Ik ga in oktober voor de derde keer. Mijn favoriete eiland! <3 Jaanchies wil ik wel proberen, waar zit dat ongeveer? Weet je het nog?

  Beantwoorden
  • Shusma

   Hallo Ranuska, jaanchies is in de buurt bij Shete Boka natural park bijna aan het eind van het westpunt.

   Beantwoorden
   • Ranuska Jhingur

    Dankjewel! Ik heb het genoteerd 🙂

 2. Ranuska Jhingur

  Ooh, helemaal Westpunt op het puntje? Geweldig! Kijken of iemand helemaal daarheen wil rijden 😛 Haha! Ik zet het op ons lijstje! I’ll let you know 😉

  Beantwoorden
  • Shalini

   Jaa helemaal daar! Ik hoop dat iemand daarheen wilt. Rij je daar ook zelf? Is best goed te doen toch?

   Beantwoorden
   • Ranuska Jhingur

    Oh nee, ik rij niet zelf daar. maar is best te doen als ik meekijk 😛
    Ik bedoel maar, verdwalen op een eiland, onmogelijk! Hahaah!

   • Shalini

    Haha je kan idd niet verdwalen daar! En het helpt zeker als iemand meekijkt. Dan komt het goed 🙂

 3. Jennifer

  Ik lees nu pas je blog over Curacao. Erg leuk! Ik mis de mooie stranden al en al moest je overgeven was klein Cur nog wel de moeite waard??

  Beantwoorden
  • Shalini

   Haha, beter te laat dan nooit! Leuk he? Ik vond het erg leuk daar. Zo relaxed sfeertje. Haha, ja ondanks de vervelende heenreis vond ik het een hele ervaring en het was mooi 😉

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.