Vroooom, zoals mijn Flitsmeister app zou zeggen. Je hebt de app bijna niet meer nodig, want op steeds meer wegen mag je 130 kilometer per uur rijden. Heerlijk, want wie houd er nou niet van hard rijden? De vraag is alleen: hoeveel tijd bespaar je nou echt met hard rijden?

Nu je 130 mag rijden ben je er zo

Dit hoor je meestal als het gaat om de maximum snelheid op de snelwegen. Maar is dit werkelijk zo? Laat ik even een simpele berekening erbij pakken.

Als je 100 km/h rijdt, staat het gelijk aan 1 km per 0,6 min (36 sec).
130 km/h staat gelijk aan 1 km per 0,46 min (27,69 sec). Dat scheelt dus 8,31 seconden, wanneer je 130 km/h rijdt.

Nu we dit weten, kunnen we de theorie testen met een stukje snelweg. Laten we het nieuwe traject De Meern-Reeuwijk erbij pakken. Sinds een paar weken mag je daar namelijk 130 km/h rijden. Dag en nacht! Laat ik nou dagelijks dat traject rijden.

Het is een afstand van 22 kilometer. Wanneer ik 100 km/h rijd, dan doe ik er 22 x 0,6 = 13,2 minuten over. Als ik 130 km/h per uur rijd, dan doe ik er 22 x 0,46 = 10,12 minuten over. Een tijdwinst van maar liefst 3 hele minuten!

Aan het einde van de rit, sta je bij een stoplicht en dan haalt de persoon die maar 100 km/h reed, je in. Daar gaat je tijdwinst.

Maar aan de andere kant, 3 minuten per rit is 6 minuten per dag. Dat is 30 minuten per week en 1380 minuten per jaar (30 x 46 weken). 1380/60 minuten zijn toch 23 uur. Bespaart je bijna een hele dag op jaarbasis, ik zeg doen! Mits je natuurlijk nooit in de file staat haha.

Het is zo verleidelijk

Voor een aantal mensen zal dit vast niks nieuws zijn. Die weten dat je pas tijd wint, wanneer je grotere afstanden aflegt. Stel je legt non-stop een afstand af van 500 km, dan zou je met 130 km/h er 70 minuten eerder zijn dan met 100 km/h. Maar hoe vaak maak je zulke afstanden? Vaak zijn het kortere afstanden, zoals het traject De Meern-Reeuwijk. Maar zelfs sinds ik dit weet, rijd ik nog steeds vaak 130 km/h waar het toegestaan is.

Gewoon omdat het een gevoel geeft van snelheid en dat je wel 15 minuten bespaart i.p.v. 3 minuten. Ik denk dat velen zich daarin kunnen vinden, toch?

Bespaar ‘tijd’ of geld

Als je geld wilt besparen kun je beter 100 km/h per uur blijven rijden, want die scootermotoren die we tegenwoordig in auto’s hebben, zijn alles behalve zuinig boven de 100 km/h. Bovendien duurt het optrekken met deze motoren ook een eeuwigheid. Je bent zo een paar kilometer verder voor je op de 130 km/h zit. Dus hoe efficiënt ben je dan bezig? 130 km/h rijden is leuk, maar vaker tanken niet!

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.