We kennen ze allemaal wel. Mensen die erg empathisch zijn en altijd het beste ervoor hebben voor anderen, de zogenaamde pleasers. Het zijn lieverds! Wie wil nou niet zulke mensen om je heen? Er kleeft wel een nadeel aan deze lieverds voor hunzelf. Zij gaan soms geheel aan zichzelf voorbij. Herken jij jezelf hierin? Ben jij een pleaser?

De hele wereld op je schouders dragen

Pleasers hebben het gevoel alsof zij de hele wereld op hun schouders dragen. Zij nemen de lasten en zorgen van anderen over en voelen zich verantwoordelijk om hier iets aan te doen. Heel lief en aardig, maar is dit wel zo realistisch? Als je een pleaser bent, moet je leren om, om te gaan met dit soort kwesties. Je kan altijd voor iemand klaar staan, maar je moet niet altijd alles willen oplossen voor iedereen. Dat kan namelijk niet altijd en dat is ook niet realistisch om van iemand te verlangen.

Altijd aandacht voor de ander

Pleasers tonen altijd aandacht en belangstelling voor de ander en weinig voor zichzelf. Zij zetten de ander in de spotlight en verdwijnen zelf backstage. Ook weer heel aardig bedoelt, maar zij cijferen zichzelf soms (onterecht) weg. Dit doen pleasers om positief beoordeeld te worden door anderen. Zij willen goed overkomen en daadwerkelijk aandacht schenken aan andere mensen. De intenties zijn wederom goed, maar er is geen balans in zo’n relatie. Je kan niet alleen geven en niets terugkrijgen. Op den duur kost dat je een relatie, ongeacht wat voor een dat is.

Hoe kan je unpleasen?

Voor een pleaser is het een no go om een keer “nee” te zeggen tegen iemand. “Nee” zeggen voelt alsof je iemand teleurstelt, alsof diegene niets aan jou heeft en dat is geen optie. Als je hier logisch over nadenkt, is “nee” zeggen helemaal niet zo verkeerd. Het geeft aan dat het jou in dit geval niet uitkomt, het zegt niets over de toekomstige interacties of verzoeken of wat je van iemand vindt of voelt. Met dit antwoord kan een pleaser ook voor zichzelf opkomen. Je moet zelf grenzen stellen, want een pleaser moet zichzelf toch ook een keer tevreden stellen? Als je tevreden bent met je zelf, dan kan je pas beginnen om een ander echt te pleasen.

Dus pleasers, leer vaker “nee” te zeggen, stel je eigen grenzen en kom voor jezelf op!

Herken jij jezelf hierin? Wat zijn jouw ervaringen?

 

Over de auteur

Shalini, mede-oprichtster van hisorher.nl, oftewel Her is: gek op eten, films, social media, de betekenis van het leven en gezelligheid. Reizen ziet ze als haar luxe hobby. Bloggen is haar manier van het uitdrukken van de kleine dingen uit het dagelijks leven.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.