Er is een verjaardag en mijn familie kennende is er flink uitgepakt met de hapjes en met het hoofdgerecht. De dienblad met lekkers gaat langs en stopt voor mijn neus. ‘Yummy, dat ziet er lekker uit.’ Deze gedachte gaat altijd door mij hoofd. Echter moet ik voordat ik meteen aanval, eerst de FAQ-van-Shalini stellen: ‘wat zit erin?’ Tja, dat is een standaardvraag die je stelt als je allergieën hebt.

Geboren met ‘voedselbeperkingen’

Ik ben geboren met een extra bagage voedselbeperkingen. Mijn moeder kwam er op the hard way achter. Op een dag gaf ze mij een eitje te eten en als ik mijn broer en zus moet geloven, werd mijn gezicht groen. Of was het toch paars?

Ik ben daarna langdurig ziek geweest en meteen getest voor van alles en nog wat. Misschien vervelend en zielig voor een klein meisje. Maar ik kan me voorstellen dat het ook wel fijn was voor mijn gezin om te weten wat nu precies de status quo was.

Is het niet lastig leven?

Per jaar wordt mijn lijst met allergieën langer, maar mijn restaurant bezoekjes worden er niet korter op. Hieruit kan je concluderen dat ik een manier heb gevonden om met mijn allergieën om te gaan. En dat de allergie mij dus niet beperkt.

Daarnaast heb ik op het nieuws gehoord dat restaurantjes per 1 januari 2015 verplicht zijn om de allergie informatie op de menukaart te vermelden. Een dikke pluspunt voor mij. Ik heb dit al getest en ik zie wel wat veranderingen. Bijvoorbeeld een sticker op de deur van mijn favo Vietnamese restaurant met de tekst: ‘Heeft u allergieën? Meld het ons’.

Daarnaast hoeft de taart op mijn eigen verjaardag niet te ontbreken. Er zijn taartenateliers die een taart zonder eieren kunnen bakken. En als je het kleiner wilt aanpakken, pannenkoeken zijn ook te bereiden zonder toevoeging van eieren.

Mensen vragen mij heel vaak: ‘is het niet lastig om zo te leven?’ Eigenlijk is dat voor mij dus niet zo.

Hoe doe ik het dan toch?

Ten eerste ben ik het allang gewend dat iedereen op feestjes smult van al het lekkers en dat ik 9 van de 10 gerechten niet mag eten. No problem! Ik moet wel toevoegen dat veel mensen wel rekening houden met mij en dus zorgen dat ik ook kan mee eten. Lief!

Ten tweede helpt het als je goed onderzoek doet. Een simpele vraag als: ‘wat zit erin’ helpt al. En bij twijfel, niet doen! Of toch even de verpakking nalezen.

En als laatste, eet thuis voldoende zodat je niet met een knorrende maag toekijkt hoe anderen eten.

‘Jij eet dan vast heel gezond’

Ik heb helaas geen kant en klaar lijstje met dingen waar ik allergisch voor ben. Het zit allemaal in mijn hoofd. Maar ik kan alvast vertellen dat ik o.a. allergisch ben voor ei, noten/pinda, chocolade (met uitzondering van Chocomel van Nutricia). Dat betekent dat ik dus geen taart, koekjes, mayonaise etc. mag eten. Dan weet je het dus als ik bij je op visite kom!

Als ik alle traktaties afsla, hoor ik weleens van de mensen om me heen: ‘jij eet vast heel gezond’. Nou ik kan je vertellen dat dit niet helemaal waar is. Ik eet wel mijn 2 stukjes fruit per dag en probeer de regenboog in de vorm van groentes op mijn bord te zien. Maar ik ben dol op chips, frietjes, pizza, kapsalon, kipcorn, vissticks…moet ik doorgaan?

Ik eet dus zeer zeker niet altijd heel gezond! Ik zie mijn allergieën niet als beperking, maar als een levensstijl.

Heb jij ook allergieën? En hoe ga jij daarmee om?

Over de auteur

Shalini, mede-oprichtster van hisorher.nl, oftewel Her is: gek op eten, films, social media, de betekenis van het leven en gezelligheid. Reizen ziet ze als haar luxe hobby. Bloggen is haar manier van het uitdrukken van de kleine dingen uit het dagelijks leven.

Gerelateerde berichten

3 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.