Je bent aan het scrollen door je newsfeeds en ineens zie je daar dat iemand uit jouw lijst iets heeft geliked van zijn/haar vriend. Wacht eens even, ken jij die persoon niet? Even denken..aah ja, dat is iemand die je nog van de middelbare school kent. Je was niet bevriend met haar, maar het kan geen kwaad om eventjes haar profiel te bekijken. Haar profiel staat op openbaar, handig. Even kijken met wie ze op deze foto staat uit 2010. Voor je het weet, heb je per ongeluk op de like button gedrukt. Oh nee, wat nu? Zal ik het unliken? Ze zal vast al een melding hiervan hebben gehad. Wat nu? In dergelijke situaties is het handig om de 4 tips om veilig te “stalken” op social media na te leven.

Een poosje geleden was ik de Cosmopolitan van India (maart 2015 editie) aan het lezen. Ik stuitte toen op een artikel dat ging over stalkgedrag op internet. Hierbij wordt niet het enge gedrag bedoeld van mensen die anderen in het echte leven ook opjagen en het leven zuur maken.

Nee, het gaat simpelweg om het bekijken van de Instagram van een ander of een profiel op Facebook. Zodat je op de hoogte bent van wat die persoon allemaal uitspookt. De persoon is meestal niet geheel onbekend voor jou. Het kan een voormalige liefde zijn geweest of een oude goede vriend(in). Herken je jezelf hierin? Lees dan snel verder er zijn namelijk strikte regels verbonden aan het stalken op social media.

 

#1: Doe het thuis, als je alleen bent

Deze regel gaat op voor zoveel dingen. Hardop zingen, alleen dansen, boertjes laten etc.

Je wilt natuurlijk niet betrapt worden tijdens het internet stalken. Je staat voor schut als een vriend of collega ziet dat je iemand zijn/haar Facebook pagina uitgebreid aan het bestuderen bent. Daarnaast kan je van het betrapt worden ook schrikken. Een dergelijke schrikreactie brengt een klik op de like button teweeg. Een ernstige schrikreactie kan zelfs een dubbelklik op een Instagram profiel teweeg brengen. Wijze les: als je stalkt, doe het dan als je alleen bent in een rustige, veilige omgeving.

 

#2: Als je de persoon in kwestie ooit ontmoet, zeg dan niets meer dan: “hoi, aangenaam kennis te maken”

Het is niet toegestaan om een inhoudelijk gesprek te voeren met de persoon in kwestie, op basis van de informatie die je zelf hebt geworven. Als je iemand zijn/haar profiel vaak bekijkt, ben je goed op de hoogte van het dagelijks leven van iemand. Het is niet de bedoeling om deze informatie kenbaar te maken. Anders val je zo door de mand. Stel je dus heel bescheiden op en praat zo min mogelijk. De kans is groot dat je anders een klein beetje informatie zal doorschemeren (bijvoorbeeld iets zeggen over zijn hond, die vorige maand overleden is).

 

#3: Schrijf nooit de opgedane informatie op

Onthoud alles dat je leest, maar schrijf niets op! Nergens. Dat geldt voor een restaurant tip die je gelezen hebt en ook wilt uitproberen, maar ook voor een bepaalde kleding item, drankje etc. Als iemand per ongeluk je verzameling aan notities opgemerkt, kan dat geassocieerd worden met de persoon in kwestie. Dan ben je getekend voor het leven en moet je een eind maken aan het stalkgedrag. Er wordt dus een serieus beroep gedaan op je geheugen.

 

#4: Blijf stalken en doe het goed

We gaan steeds vooruit met de technologie en sommige mensen vinden dat eng, maar het heeft ook bepaalde voordelen. Mocht je geïnteresseerd zijn in wat anderen doen, dan kan je daar zelf achter komen, zonder dat iemand dat hoeft te weten. Dat kon in een ver verleden helemaal niet. Omarm deze nieuwe mogelijkheden en vaardigheden. Zorg er alleen voor dat je de regels volgt.

 

Over de auteur

Shalini, mede-oprichtster van hisorher.nl, oftewel Her is: gek op eten, films, social media, de betekenis van het leven en gezelligheid. Reizen ziet ze als haar luxe hobby. Bloggen is haar manier van het uitdrukken van de kleine dingen uit het dagelijks leven.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.