Met een kantoorbaan heb je ook vaak te maken met borrels. Soms zijn ze één keer per week vaak op de vrijdag. En bij andere werkgevers is het maar één keer per maand. Of ze nou vaak zijn of niet, ze kunnen best awkward zijn en de 1e paar keer zul je dat ervaren. Daarom een aantal tips, zodat je voorbereid naar je 1e werkborrel kunt gaan.

1. Timing, niet als 1e op een werkborrel arriveren

Te vroeg zijn is alleen cool als je gaat solliciteren. Bij een werkborrel is dat zeker niet het geval. Wanneer je als 1e arriveert, dan heb je geen keuze met wie je het gesprek aangaat. Je moet dan wel met de 1e persoon die na jou arriveert een gesprek starten. Dat is in principe geen probleem, tenzij je geen gemeenschappelijke onderwerpen hebt om over te praten. Dan maar over het weer. Het 1e awkward moment is begonnen.

Dit probleem is heel simpel te voorkomen. Kom gewoon standaard 15 tot 20 min later dan aanvang. Zo zijn er altijd genoeg collega’s aanwezig om bij één van de groepen aan te sluiten. Je kunt natuurlijk ook samen met een groepje naar de borrel gaan.

2. Gespreksstof, zorg voor een onderwerp

Als je met tip 1 de start van een werkborrel hebt overleeft, dan komt het volgende lastige punt. Je moet wel gespreksstof hebben op een borrel. Als je zoals ik totaal geen interesse hebt in voetbal, dan sta je sowieso al een stap achter. Je kunt tenslotte ook niet oneindig doorgaan over het weer. Dan maar hopen dat je collega’s over iets beginnen waar jij iets van af weet? Ik hoop voor je dat het dan niet alleen over kinderen gaat of de slapeloze nachten door de kinderen.

Zorg ervoor dat je de dag voor de werkborrel en op de dag zelf goed op de hoogte bent van het laatste nieuws. Met alle nieuwssites en apps is het nog nooit zo makkelijk geweest. Met deze kleine voorbereiding zorg je ervoor dat je niet alleen maar nootjes aan het eten bent.

3. Drink niet te veel

Wat is een borrel zonder drank? Voor mij nog steeds een borrel, want ik lust geen wijn en al helemaal geen bier. Maar voor bijna iedereen is de drank zeker nodig, anders is het geen echte borrel. Hierin schuilt alleen ook een gevaar. Als je namelijk te veel gaat drinken, kun je tip 1 en 2 nog zo goed doen. Bij de laatste zul je dan falen. Je zult misschien zelfs te veel gespreksstof hebben en dingen zeggen en/of doen waar je later spijt van krijgt. De tip hier is het simpelst, beheers jezelf qua borrels.
3 tips voor een werkborrel
via giphy.com

In het begin zullen de werkborrels misschien nog awkward zijn, maar hopelijk helpen deze drie simpele tips je verder. Borrels zijn altijd leuk en zo leer je je collega’s op een andere manier kennen.

Over de auteur

Madawa, mede-oprichter van hisorher.nl, oftewel His; gek op koffie, kleding, fotografie, auto's & gadgets (welke man niet?). Al deze dingen breng ik samen en combineer ik met mijn passie voor online doormiddel van deze site.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.